Спомняте ли си видеото, в което правим Тест Драйв на BMW i8 Protonic Red Edition? Ако този супер електромобил ви се е струвал впечатляващ, то със сигурност ще ви е интересно да разберете подробности около проекта за неговият много по-мощен и футуристичен наследник, изграден на базата на представеният през 2019г. в Мюнхен концепт  BMW Vision M NEXT.

 

 

Не бързайте обаче да се радвате, че скоро на бял свят ще се появи електрически суперкар от Баварците. Преди задълбочаването на кризата с COVID-19 всички тръпнехме в очакване да видим новият хибрид, с двойно по-мощен двигател с 600к.с.

Според информация, която публикуваха няколко различни източника, моделът нямаше да бъде с 1.5-литров три цилиндров турбо двигател, а с четири цилиндров 2.0, който си партнира с батерия, предоставяща 97 километра автономност.

В хибридният си суперкар, BMW щяха да покажат най-новото в областта на автономното управление, дизайна, електрическите и мрежови технологии. Това щеше да повлияе и на цената на новия суперкар, който през 2023 година трябваше да се продава за $160 000 и щеше да е не толкова наследник на доста по-евтиният i8, а по-скоро като нещо модерен наследник на легендарният в миналото BMW M1.

 

 

Сигурно ви направи, че пишем в минало време. За съжаление според последните данни на BMW Blog, немската компания ще спре проекта по реализирането на новия си суперкар.

Основната и съвсем логична причините за тази радикална стъпка на BMW е пандемията с COVID-19 и всички икономически последици от нея, които биха попречили при реализирането на продажбите на толкова скъп автомобил. Както знаем, кризата вече сериозно удари автомобилният сектор. Нагледно можете да се убедите в това, ако прочетете нашите статии „Как се развива пазара на японски и корейски автомобили по време на пандемията от коронавирус“ и „Как COVID-19 повлия на продажбите на европейски и американски автомобили“, които синтезират информацията за съответните региони.

 

 

Също в подкрепа на всичко изброено до тук ще добавим и думите на самите BMW, които казват, че при наличието на BMW M8 в портфолиото на марката, друг суперкар не е нужен.

От информацията която имаме, от BMW планират всички финанси, които са предвидени за серийният вариант на BMW Vision M NEXT, да бъдат пренасочени към разработването на други електромобили. Чак след окончателното приключването на пандемията и икономическата криза създадена от COVID-19, BMW ще възобновят проекта по създаването на футуристичният електрически наследник на М1.

Още от Digital.bg: BMW M1 (E26) – Историята на една Легенда