Имате ли любим браузър? Ако е така, какво го прави толкова привлекателен за вас? За някои хора причината може да са наличните плъгини и разширения; други може да искат да използват браузър, който гарантира тяхната поверителност. За повечето потребители обаче най-важният аспект е скоростта.

 

Но какво прави един браузър по-бърз от друг? От информацията на Make Use Of ще научите отговора на този въпрос.

1. Технически аспекти

Всеки браузър е кодиран по различен начин от неговите разработчици. Различните подходи към кодирането могат да повлияят на продължителността на зареждането на уеб страниците. Има две основни характеристики, с които трябва да сте наясно: двигателят на браузъра и JavaScript.

Ядрото или "двигателят" на браузъра

Ядрото на браузъра (Browser Engine) е ключов компонент на всеки браузър. Той отговаря за много задачи, включително анализиране на HTML и CSS кода, и показването му на екрана на компютъра и прилагане на политиката за сигурност. То може да показва HTML и XML документи и изображения и да установи шрифт, цвят и размер на текста. В зависимост от браузъра, който използвате, той може да може да показва PDF файлове и други документи.

 

Съществуват няколко ядра на браузъра, но има четири които често се използват и които вероятно ще срещнете: Blink, EdgeHTML, Gecko и WebKit.

 

- Blink е мултиплатформно ядро, разработено от Google, Opera, Adobe, Intel и Samsung. Ще го намерите както в Chrome, така и в Opera. Той има GNU LGPL лиценз, т.е, може да се използва безплатно.

 

- EdgeHTML е собственост на Microsoft. Той е създаден специално за използване в браузъра Edge на компанията. EdgeHTML замени Trident (в Internet Explorer) през 2015 година. Теоретично той е напълно съвместим с Blink и WebKit.


- Gecko е предложението на Mozilla. Ще го намерите в Firefox, Thunderbird и няколко по-малко известни браузъри.

 

- WebKit е ядротона Apple. Използва се в Safari, Amazon Kindle браузъра, Tizen смарт телевизорите и Blackberry OS. До 2013 година той е и двигателя на браузъра Chrome.

До преди няколко години, двигателят на браузъра беше може би най-критичният фактор за определяне на това дали един браузър може да зарежда страници по-бързо от конкурентите си. Въпреки това, тъй като технологията става все по-усъвършенствана, значението на двигателя на браузъра намалява. Това вече не е най-важният технически аспект по отношение на представянето. Вместо това трябва да обърнете внимание на JavaScript двигателя.

JavaScript

Всеки браузър също така използва JavaScript . Той има най-голямо влияние върху това колко бързо браузърът може да зареди дадена уеб страница. JavaScript е отговорен за превръщането на JavaScript кода на сайта в оптимизиран изход, който браузърът може да интерпретира възможно за най-малко време. А във всеки от главните браузъри има различни JavaScript.

 

Кой JavaScript е най-бързият?

Няма окончателен отговор на въпроса кой JavaScript двигател е най-бързият. Един JavaScript код може да работи по-бързо в Safari; друг може да работи по-бързо в Chrome. Голяма част от разликата идва от начина, по който е написан основният JavaScript код и колко добре си кореспондира с компилаторите на различни двигатели. Някои браузъри също така използват алгоритми за зареждане и кеширане, за да подобрят скоростта.

2. Ролята на потребителя

Някои аспекти на причината, поради която един браузър изглежда по-бърз от друг, попадат под контрола на потребителя. Ето три от най-често срещаните проблеми:

Актуализации

Трябва да сте сигурни, че винаги използвате най-актуалната версия на браузъра си. Освен допълнителните функции и подобренията в сигурността, непрекъснато се подобряват и техническите аспекти. Нормално е да усетите чувствително забавяне на браузъра, ако не сте го актуализирали известно време.

Разширения и добавки

Плъгините, разширенията и добавките могат да направят браузъра ви много по-функционален. Но те също така могат да му причинят значителни затруднения. Разбира се, че може да ползвате разширения за браузъра си, но не трябва да инсталирате повече от колкото са ви необходими.

Данни за сърфирането ви

Браузърите събират огромно количество данни за моделите ви на сърфиране в мрежата. Това включва историята ви на сърфиране, "бисквитките", изтегляни файлове и др. Почистването на всички тези данни може да доведе до значително подобрение на скоростта.

 

Вижте най-добрите браузъри с отворен код