Дали някои от вас са кихали, когато зъболекарят ви насочи лампата върху лицето ви? Да, точно така - не сте сами, много хора изпитват същото явление, когато гледат силен източник на светлина.

Всъщност този феномен си има име: Фотичен рефлекс на кихане. Този синдром засяга между една трета и една пета от населението на света – но какво го причинява? Нека разберем.

 

 

Какво представлява фотичният рефлекс на кихане?

Ако това явление продължаваше през цялото време, в което сте под ярка светлина, то най-вероятно това би било доста болезнено за вас. За щастие този синдром удря само в първия момент, когато се изправите срещу светлината. След това той не се проявява.

Обикновено кихането ни помага да изчистим раздразнението от носа си. Точно това обяснява и по-честото кихане, когато сте болни или имате алергия. Но точно този „рефлекс“ е малко по-различен. Учените не са съвсем сигурни защо съществува.

Това, което знаем обаче е, че това е генетична черта. Фотичният рефлекс на кихане се появява в близост до ген, който играе роля при леки епилептични припадъци, така че може и да има някаква връзка между двете. Въпреки това, той не е особено често срещан или вреден и по-скоро не е симптом за някоя болест.

 

 

Какво го предизвиква?

Изглежда, че ярката светлина от какъвто и да е вид, била тя естествена или изкуствена, би предизвикала реакция на кихане или по-точно реакцията се получава от преход от тъмна зона в ярко осветена.

Взиране в слънцето, включването на силна лампа в домашно помещение, гледането  във фото светкавица, може да предизвика подобно кихане. Някои хора дори го използват, за да предизвикат в себе си кихане.

Много хора могат да живеят с този „дефект“, без дори изобщо да осъзнаят, че го имат. Можете много лесно да го тествате върху себе си или някой ваш приятел, като използвате фенерче или друг удобен източник на светлина.

 

 

Възможни причини

Вероятния причинител на „рефлекса“ може би е начина, по който светлината стимулира очите ни. Това кара хората с тази генетична черта да кихат. Учените все още предполагат и нямат точен отговор за това.

Някой смятат, че връзката може да се намери в тригеминалния нерв, който свързва очите с носа. Възможно е светлината да стимулира този нерв по начин, който създава усещането за дразнене в носа. Той интерпретира неправилно сигнала на нерва и ви кара да кихате.

Също възможна теза е, че светлината предизвиква сълзи в очите, които се оттичат в носа и могат да причинят кихане. Едно проучване, също свързано с фотичния рефлекс на кихане, е отклонена преграда.

Въпреки, че реакцията е най-вече безобидна, тя може да породи опасност. Например, шофьор, който започне да киха, когато излиза от тъмен тунел, то тогава той би бил изложен повече на риск от катастрофа. Но за щастие, ако искате да се преборите с този проблем бързо, всичко, което трябва да направите е да сложите чифт слънчеви очила.

Още от Digital: Защо сапунът е по-добър срещу COVID-19 в сравнение с дезинфектант за ръце