Една от характеристиките, с която потребителите на Android могат да се похвалят пред приятелите си, които имат iPhone, е „бързото зареждане“ и това със сигурност е достойна за похвала функция.


А функцията за бързо зареждане е наистина бърза и много, много полезна. В YouTube ще откриете много видео клипове, показващи колко по-бързо може да бъде зареден един Android телефон, като Galaxy S8 от iPhone 7. Благодарение на функцията за бързо зареждане, можете да заредите повече от батерията на телефона си за по-малко време, което е невероятно важно за тези, които използват устройството си постоянно.


От Business Insider научаваме как и защо някои Android телефони могат да се зареждат много по-бързо от iPhone:

 

1. Quick Charge е технология, разработена от производителя на чипове Qualcomm, която компанията добавя към някои модели чипове. Технологията за бързо зареждане на Qualcomm се различава от обикновеното зареждане, тъй като използва различна комбинация от напрежение и ампери, за да осигури по-висока мощност и следователно по-бързо зареждане.

 

Докато обикновеното зарядно устройство на iPhone извежда 5 волта на 1 ампер за общо 5 вата, Quick Charger може да изведе 9 волта при 1.67 ампера, за 15 вата. Някои бързи зарядни устройства дори достигат 12 волта при 1.67 ампера, за 20 вата, което е изключително бързо за мобилно устройство.

 

2. Много производители на Android смартфони използват чиповете на Qualcomm в своите устройства, така че да могат те да се възползват от технологията Quick Charge на Qualcomm. Но за съжаление не всички Android телефони с чипове на Qualcomm поддържат бързо зареждане. Само определени модели Snapdragon процесори на Qualcomm поддържат Quick Charge, а тези процесори обикновено са чиповете от по-висок клас, които можете да намерите във водещите модели устройства.

 

3. iPhone-ите не разполагат с функцията Quick Charge на Qualcomm, тъй като те не работят с чипове на компанията, а с "A" процесорите на Apple. Така например, A10 процесорът захранва iPhone 7. Ако приемем, че Apple ще продължи да използва свои собствени "А" чипове в бъдещите модели iPhone, компанията ще трябва да разработи своя собствена технология за бързо зареждане.

 

4. Възможно е да зареждате iPhone-а си по-бързо, ако използвате  зарядното устройство на iPad, отколкото ако използвате включеното в комплекта зарядно устройство на телефона си, но това все още не е толкова бързо, колкото Qualcomm Quick Charge. Зарядно устройство за iPad извежда 5.1 волта при 2.1 ампера, което прави изход от 10 вата по-бърз от 5 вата за зарядно устройство iPhone.

 

5. Има слухове, че предстоящите iPhone-и на Apple ще разполагат с функция за бързо зареждане. Това е страхотно, но означава, че ще трябва да купите нов iPhone, ако искате да се възползвате от бързото зареждане. Освен това, тази информация все още не е официално потвърдена.

 

Вижте 6 трика за по-бързо зареждане на iPhone