Потребителите продължават да изпитват сериозни проблеми в опита си да купят видео карти от последно поколение на NVIDIA и AMD. Компаниите не успяват да отговорят подобаващо на високото търсене и също така са засегнати от недостига на компоненти. Анализаторите остават скептични относно възможността да се стабилизират процесите в технологичната индустрия до края на 2021г.

Следващото поколение видео карти на производителите, обаче може да изненада неприятно много хора. Причината е, че архитектурите ще консумират твърде много енергия. Според данни на kopite7kimi и Greymoon55, които са популярни блогъри ни очаква сериозно увеличение в енергията, която изразходват Lovelace GPU модулите на NVIDIA.

Предстоящата серия ще е базирана на AD102 архитектурата и се очаква да бъде наследник на RTX 3080 / Ti и RTX 3090. Увеличаването на броя на ядрата и преминаването към GDDR6X RAM ще повиши консумацията на енергия до приблизително 450W-500W, съобщава TechSpot.

 

 

Oще по-притеснителното е, че Navi 31 дизайна, който е базиран на AMD RDNA3 технологията ще изразходва около 500W енергия. Успоредно с това се забелязва тенденция за увеличаване на физическите размери на видео картите, в допълнение към  TDP показателите. Ситуацията засяга всички водещи производители, включително AMD и NVIDIA.

Припомняме ви, че GeForce GTX 1080 консумира 180W, докато RTX 2080 изразходва около 215W енергия. Премиерата на RTX 3080 увеличава тази стойност до 320W. Следващата генерация видео карти изглежда ще изисква още повече енергия, за да функционира оптимално. Този проблем ще засяга най-вече геймърите, които играят продължително с любимите си заглавия.

 

Още от Digital: Видео картите може да поскъпнат с 25% заради търговските мита на САЩ