Всяка година смартфоните са се по-добри. Имат по-мощен хардуер, стават по-сигурни и с по-добро качество. Едно от слабите им места обаче е техният външен вид. Макар и красиви, корпусите им бързо се надраскват от ежедневното използване и това изглежда е проблем, който все още не може да се реши, отбелязва The Verge.

 

Повечето смартфони са защитени със стъклата на Gorilla Glass, което предпазва от повечето падания и леки удари. Дори и това стъкло обаче може да се надраска при това от обикновени дейности в ежедневието – например слагане на телефона в джоб с монети или ключове. Най-новите модели сякаш са още по-податливи на това надраскване.

 

Полезно: Какво трябва да знаем за Gorilla Glass

 

Това донякъде е така. От една страна, да се направи едно стъкло устойчиво на падания изисква един тип подготовка и химикали, а да е недраскаемо – друг тип. Corning например предпочита да прави Gorilla Glass по-здрави при падане и удар, отколкото от надраскване.

 

Този прироритет се ражда още преди години, когато Стив Джобс поръчва на Corning стъкло, което да предпазва iPhone от пукнатини. Тогава се ражда Gorilla Glass в рамките на 6 месеца, които са дадени като срок от Джобс. Наскоро Corning отново казва, че основната болка на потребителите е счупване на стъклото и затова защитата от падания е главен приоритет на Gorilla Glass.

 

 

Corning казва, че смартфони с Gorilla Glass 6 могат да издържат на 15 падания от 1 метър височина. В основата си Gorilla Glass е най-обикновено стъкло. То се третира със специални химикали, добавя се вътрешен „стрес” в стъклото, което помага да противодейства на силата при падане. Производителите на смартфони обаче искат все по-тънки стъкла, което означава все повече вътрешно напрежение, което да противодейства. Това обаче означава, че стъклата са по-податливи на драскотини.

 

Метод за задравяване на стъклото е чрез закаляване. Това може да стане чрез нагряване, а и чрез химикали. Закаляването и вътрешното напрежение правят стъклото „по-отстъпчиво” на повърхността. Стъклото има праг на закаляване, след който вече допълнителното третиране не увеличава здравината, но може да влоши устойчивостта срещу драскотини.

 

Според Corning, от 2014 г. насам устойчивостта срещу драскотини почти не се е подобрила, но поне стъклата са много по-здрави. Компанията тества по различни методи и не забелязва големи промени в тази посока, но казва, че стъклото със сигурност става все по-здраво.

 

 

Тестовее на Corning от 2016 г. показват разликата между Gorilla Glass 3, 4 и 5. Изненадващо, Gorilla Glass 3 изглежда видими по-малко надраскано спрямо по-новите поколения. Но разбира се това зависи много от типа тест. Заключенията от тестовете са противоречиви и разнопосочни. Не може да се каже дали новото поколение е със сигурност по-добро или по-лошо от гледна точка на защита от драскотини. Това обаче означава, че действително липсва видим прогрес.

 

 

Corning отбелязва, че все пак по-новите поколения са малко по-издръжливи при тест 15 минути друсане в чанта с различни предмети. Gorilla Glass 3 има 0.52% повреди слред подобен тест, докато Gorilla Glass 4 и 5 имат 0.39% повреди. Същият е и резултатът на Gorilla Glass 6, което показва, че в това отношение няма много промени.

 

Според компанията само един или друг тест не може категорично да даде становище дали дадено стъкло се драска повече или по-малко. Има различни видове драскотини, различни начини за причиняването им и др. Дори самите тестове не винаги дават постоянни резултати.

 

Corning стъклата не са станали по-лесни за драскане отпреди и при гледане с просто око, потребителите няма да видят особена разлика. За сметка на това обаче има нови, по-тънки и здрави стъкла. Компанията разработва и Gorilla Glass SR+ и DX+, които са за умни часовници. При тях основният фокус е именно устойчивостта на драскотини.  Целта им е да са устойвичи колко сапфир, но по-евтини. За сега обаче тези стъкла все още не се планират за смартфони.

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix