Биткойните са най-популярният пример за криптовалута, като стойността им се увеличи шесткратно през последната година досега. Анализаторите са уверени, че виртуалните валути ще продължават да се радват на внушителна популярност. Копаенето на биткойни провокира все по-голям интерес в световен мащаб, но е свързано с консумация на огромно количество електричество.

Увеличаващата се цена на виртуалната валута допринася за навлизането на алтернативи на биткойн. В момента има повече от 5900 виртуални валути, като целия пазар се превръща в бизнес, който надхвърля $1.2 трилиона. Само преди дни стартира публичното търгуване на нова криптовалута, която се казва Chia.

Този проект се разработва от Брам Коен, който е изобретател на BitTorrent Peer-To-Peer системата за споделяне на файлове. Според него Chia е сигурна, децентрализирана форма на плащане, което е по-надеждна и по-безвредна за околната среда от останалите виртуални валути.

Другото голямо предимство на Chia е, че не изисква консумацията на толкова много електричество, което е икономически по-изгодно за потребителите.

 

 

Изчисления на анализаторите показват, че генерирането на биткойн може да консумира повече ток от цели държави. Неслучайно истерията около виртуалната валута вече предизвика недостиг на видео карти в индустрията. който ще продължи в следващите месеци.

Chia предлага различна концепция, която използва "Proof Of Space" система, при която потребителите трябва да показват какво количество памет са отделили за копаене на своя хард диск. В този случай вместо електричество тази криптовалута ще разчита на пространството, което предлагат HDD-та.

Тази специфика, обаче може да създаде друг неочакван проблем. Още преди своята премиера Chia вече е използвала повече от един екзабайт информация, което е еквивалента на 1 милион хард диска с капацитет от 1 терабайт, съобщава MarketWatch.  Всичко това доведе до ръст в цената на HDD.

Увеличението на хард дисковете с 12 терабайта памет достига до 59% след премиерата на Chiа през февруари. Някои от съседните държави, сред които Виетнам също изпитват недостиг на хард дискове заради ситуацията в Китай.

 

Още от Digital: Може ли виртуалната валута да е решение на финансовата криза предизвикана от COVID-19