Android и смартфоните с тази платформа се развиват все повече и вече доближават момента, в който на практика няма лоши телефони, отбелязва AndroidCentral. Какво означава това за смартфоните от високия ценови клас?

 

Доскоро те предлагаха значително по-високо качество на компонентите, корпуса, камерите и т.н. В последно време сякаш липсва смартфон, който да се откроява значително и да привлича интереса над останалите. Това е така, защото почти всички модели вече разполагат и предлагат достатъчно добър хардуер и качество, но са значително по-евтини. Така скъпите утройства стават все по безинтересни.

 

Полезно: 5 признака, че е време да си купим нов смартфон

 

Дори модели за 400-500 лв. могат да се окажат предпочитан избор спрямо някой смартфон от висок клас, който струва два-три пъти повече, но не предлага три пъти по-голяма производителност. Това важи с все по-голяма сила за актуалните модели смартфони от среден клас. Ако използват процесор от последно поколение и актуална версия на Android, потребителят трудно ще забележи разликата спрямо по-скъпите модели.

 

Полезно: 5 полезни съвета при избора на нов смартфон

 

Милиони хора по света тепърва им предстои да си купят смартфон. По-голямата част от тези хора ще са в развиващите се райони, където малцина могат да си позволят най-новите и скъпи устройства. Техният първи досег с мобилните технологии ще е с далеч по-евтини телефони. Тези модели обаче ще се справят без никакви проблеми с всички важни и базови задачи като сърфиране в интернет, различни приложения за социални мрежи и онлайн банкиране, както и повечето леки игри. При това положение защо ще им е на тези хора изобщо да обръщат внимание на смартфоните от висок клас, който реално не могат да им предложат нещо повече освен една идея по-добра камера и евентуално по-атрактивен дисплей.

 

Смартфоните от висок клас реално предлагат известни подобрения на съществуващите вече възможности, например по-добър звук, по-мощен процесор и т.н. За средностатистическия потребител обаче това са неща, които той не забелязват осезаемо. Друго им предимство е привидно по-високото ниво на сигурност с повече методи за идентификация, например сканиране на ириси и др. Тези функции обаче имат ограничено приложение в реалния свят и се използват от малцина.

 

Полезно: Какъв смартфон да изберем до 300лв.

 

На практика единственото реално условие за смартфон от среден клас е да е сравнително актуален модел и да използва що-годе скорошна версия на Android. Това му дава достъп до практически същите услуги и приложения. Проблеми може да има единствено с някои от по-тежките игри, но отново, мобилните геймъри са малка група и те обикновено се насочват към флагманите. За средностатистическия потребител смартфоните от средния ценови клас изглеждат като все по-атрактивен и логичен избор. Или най-малкото си заслужават сериозно обмисляне преди покупката на нов телефон.

 

Още от Digital: Кои характеристики имат най-голямо значение за потребителите при избора на смартфон