Всеки от нас вероятно е експериментирал с различни начини как да си направи по-атрактивно или забавно селфи. Разбира се няма нищо лошо да пробваме нови неща, за да се представим в по-добра светлина в социалните мрежи. Хрумвало ли ви е някога, че друг човек може да ви помогне за перфектното селфи? Интересно проучване на изследователи от Journal Cognitive Research, че най-добрият начин да го направите е да използвате непознат човек.

 

В любопитния експеримент участват 610 доброволци, които са подканени да изберат снимките, които е  най-вероятно да качат във Facebook, както и тези, които никога не биха ъплоуднали в социалната мрежа. Те подбират кадрите на базата на няколко критерия като привлекателност, самоувереност, компетентност, надеждност и др. Следващата част от изследването поставя участниците в същата ситуация, но този път те оценяват снимките на непознати хора.

 

Последната фаза е свързана с трета група хора, които също оценяват изображенията на другите потребители, но без да има дават собствени. Резултатите от изследването са много любопитни и показват, че личните снимки подбрани от даден човек имат много по-нисък рейтинг от тези избрани от непознати хора. Противно на очакванията се оказва, че собствената ни преценка в случая не е толкова добра както тази на останалите. Изводът на учените е, че ако искате перфектна профилна снимка трябва да предложите на друг човек да я избере вместо вас.

 

 

Вижте какво е бъдещето на селфитата