Между електронните четци и таблетите, електроннтеи четци са много по-добри за четене на книги. В действителност, в зависимост от предпочитанията ви, вие може дори да харесвате електронните четци повече, отколкото физическите книги. Казано по-просто, електронните четци са наистина невероятни джаджи.

 

Според makeuseof обаче не е разумно да бързаме да си купуваме на този етап такова устройство. Идват празници и може би се замисляте да си направите подарък, но преди да вземете решение може да разгледате съветите на медията относно това защо да не бързаме да купуваме електронен четец.

През 2016г. предстоят големи ъпгрейди

През 2016г. при електронните четци ще видим две технологични подобрения – по-добри екрани и нови процесори с по-голяма мощ, които осигуряват по-голяма яснота на екрана на устройството, честота на опресняване, безжични възможности, по-добра издръжливост на батерията и повече.

 

i.MX5, който излезе през 2010 г., е първият в света процесор и чипсет за управление на дисплеи тип електронна хартия. Последваха някои незначителни подобрения в следващата итерация  i.MX6 която се появи през 2011 г., но оттогава нищо по-съществено. Но всичко това ще се промени през 2016 г., благодарение на i.MX7. Процесорът ще е с по-голяма мощност и ефективност от предишното поколение. Освен това i.MX7 въвежда нов вид дизайн, наречен Heterogeneous Multicore Processing Architecture (HMPA), който позволява на две процесорни архитектури да работят едновременно. За разлика от по-старите процесори, i.MX7 използва две процесорни ядра: едно ядро ​​разполага с архитектура Cortex A7, а другото е с по-енергоефективна Cortex M4 архитектура.

 

В света на ARM процесорите, има бързи и бавни ядра. Колкото по-бързо е ядрото толкова по-голяма производителност предлага за сметка на енергоефективността, докато по-бавните ядра правят точно обратното. HMPA позволява всяко ядро ​​да обработва задачи, подходящи за неговите нужди за обработка. В i.MX7, Cortex A7 дръжи задачи, изискващи изпълнение, докато Cortex M4 дръжки бавните задачи, като например завъртане на страниците.

На този етап няма голяма разлика между различните модели електонни четци

Има много добри модели електронни четци на пазара, но те са предимно клонинги един на друг. Електронните четци имат подобен дизайн и използват еднакви вътрешни компоненти и екрани. Това скоро ще се промени, тъй като някои нововъзникващи технологии ще преобразят коренно електронните четци. Една от тези технологии се нарича Electrowetting, тя е изобретена от Liquavista, дъщерно дружество на Amazon. Технологията прави образа върху дисплея по-чист при всякакви светлинни условия и позволява възпроизвеждането на видео с малко потребление на енергия.

 

Това обаче не е единственото нововъведение. Така например новия дисплей Mirasol на Qualcomm има подобен на огледало филм разположен точно под най-горния панел. Този филм отразява светлината и я връща обратно към потребителя междувременно осветявайки панела най-отгоре. Това обяснява и защо, за разлика от традиционните панели, които се затъмняват под слънчевата светлина, дисплеите Mirasol всъщност стават по-ярки щом бъдат допълнително осветени. Pixel Qi е друга технология за дисплеи, благодарения на която те могат да поглъщат околната светлина, за да осигурят по-ярък екран и да намалят потреблението на енергия, което удължава живота на батерията. А благодарение на технологията ClearOhm сензорните дисплеи ще стават по леки, по-тънки, здрави и евтини.
 

Вижте защо електронните четци са по-добри за четене от таблетите