Може да не ви е хрумвало, но ако сте давали някога достъп на Facebook до списъка ви с контакти е доста вероятно, че компанията знае много повече за приятелите ви, отколкото предполагате. Така например можете да виждате препоръки да добавяте хора, които са били в списъка ви с контакти, дори ако спрете функцията за синхронизиране със социалната мрежа. Проблемът не е ограничен единствено до Facebook, но обхваща още другите платформи на компанията като Messenger, WhatsApp и Instagram.

 

 

След като изтеглите Facebook Messenger например е логично да синхронизирате списъка с контакти, за да можете да си чатите с тях. В същото време освен тази информация вие давате разрешение на Facebook "да ъплоудне списъка с всички, които познавате и да използва тези данни, за да ви показва реклами", съобщава Mashable. Потребителите не разполагаме с метод, който да ни позволи да спрем компанията да синхронизира данните и с други приложения, като WhatsApp и Instagram, което допълнително задълбочава проблема.

 

 

Aко искате да спрете синхронизирането е необходимо да отворите Facebook приложението и да изберете последователно "Media And Contacts" и "Upload Contacts". Преместете слайдера, за да блокирате функцията. За да го направите в Messenger е нужно да кликнете върху профилната си снимка и да изберете "Upload Contacts", като спрете функцията с бутона "Off".

 

 

Процесът е сходен за Instagram, където трябва да преместите слайдера на "Connect Contacs", за да спрете автоматичното споделяне на контактите ви.

 

 

Още от Digital: Как да разберете кой следва вашия Facebook профил