Фалшивите зарядни устройства крият редица рискове. Именно поради тази причина, трябва много да внимаваме как зареждаме смартфона си.

 

В миналото фалшиви зарядни устройства за мобилни телефони станаха причина за смъртта на няколко души и макар че това е драстичен пример за опасностите, които крият тези устройства употребата им трябва наистина да се избягва.

 

В тази статия от Android Pit обсъждат какво трябва да знаем за фалшивите зарядни устройства.

1. Риск от токов удар и експлозия

Това са най-сериозните проблеми, които тези фалшиви продукти могат да причинят. При тях не се следи качеството на процеса, без сертификация за безопасност са и без правила за безопасност при производството.

 

Поради тези слаби производствени стандарти, те са по-податливи на експлозии и токови удари. Оригиналните зарядни устройства също имат тези проблеми, но в много, много по-редки случаи, тъй като преминават през строги процедури за тестване и сертифициране.

2. Риск от прегряване

Поради същите причини, изброени по-горе, зарядното ви устройство може да прегрее. И дори да не се запали само, то може да предизвика пожар като нагрее друг обект. Производителите на фалшиви зарядни устройства не се интересуват от използваните материали, така че не очаквайте кабелите или пластмасата, да се справят задължително с топлината.

3. Риск от повреда на вашия смартфон

Ако пламъците и прегряването не ви притесняват, какво ще кажете за щетите, които може да бъдат нанесени по вашия смартфон? Това може да се случи сравнително лесно и е по-вероятно да се случи, отколкото други проблеми.

 

Качествените зарядни устройства имат вътрешен предпазител, който изгаря в случай на претоварване, предотвратявайки повреда на смартфона или искри и пожар. Амперажът, напрежението и тока нямат значение без основни предпазни мерки, тъй като телефонът ви все още може да изгори. Така че, опитвайки се да спестите пари от закупуването на зарядно устройство, може в крайна сметка това да ви струва нов смартфон. Не си заслужава!

4. Фалшивите зарядни устройства може да са по-бавни от качествените и да причинят повреда на батерията

Целта на фалшивите продукти е производството им да струва  възможно най-малко с цел генериране на печалба, така че има голяма вероятност те да не работят както трябва. Това е основната характеристика на фалшивите продукти. Те може и да работят, но е малко вероятно да работят със същото качество или сила като оригиналните. Може да отнеме два пъти повече време докато батерията се зареди на 100% с тях, така се губи не само време, но и електричество.

5. Ако фалшивите зарядни устройства не работят няма на кого да се оплачете

Това е често срещан проблем, особено при зарядни устройства за автомобили. Когато те са с ниско качество, или няма да работят, или ще спрат да работят много по-рано, отколкото сте очаквали. Без никаква гаранция не можете да се оплачете от производителя или от магазина, от който сте закупили зарядното устройство.

Как да разпознаем фалшиво зарядно устройство?

-  Логото или отпечатаните думи са размазани.
- Твърде леки.
- Жълтеникав цвят вместо бял.
- Не правят това, което пише на опаковката.
- Имат лоша опаковка или изобщо нямат.
- Няма сертификационни знаци.
- Пластмасата изглежда зле направена или сглобена.
- Кабелът е хлабав и не се вписва правилно или въобще няма кабел.

 

Вижте 6 твърдения за зареждането на смартфоните, на които не трябва да вярвате