Собствениците на технологични компании са едни от най-богатите и влиятелни хора в световен мащаб. Престижните класации за лични успехи и бизнес постижения обикновено се оглавяват от хора като Джеф Безос, Илон Мъск и Бил Гейтс. Това не е изненадващо, тъй като всеки ден управляват огромни капитали за десетки милиарди долари.

Темата с размера на данъците, които плащат най-богатите хора на планетата от дълго време е предмет на сериозни дискусии. Технологичните лидери не са изключение и също често търпят критики за начина, по който облекчават своите данъчни разходи. Само преди дни ви съобщихме, че държавите от Г-7 решиха да въведат глобален корпоративен данък от минимум 15%.

Данни от доклад на ProPublica разкриват показват, че най-известните имена в IT индустрията плащат изключително ниски данъци или в някои случаи напълно пропускат подобни плащания. Всички практики, които предприемат богатите личности, сред които Джеф Безос, Илон Мъск и Бил Гейтс обаче не противоречат на актуалното законодателство, съобщава CNet.

 

 

Джеф Безос не е платил нито цент данъци през 2007г. и 2011г., като през първата от тях забогатява с $3.8 млрд., но декларира приходи от $46 млн. Той компенсира този доход със загуби от инвестиции и данъчни облекчения, което на свой ред води до нула долара облагаем доход, според информацията на ProPublica.

Неговото богатство се увеличава със $127 млрд. в периода 2006-2018, но отчетения доход е $6.5 млрд. Кумулативната данъчна сметка от $1.4 млрд. представлява 21% от декларираната сума и едва 1.1% от общото благосъстояние.

Сходен е примера с Илон Мъск, който забогатява с $13.9 млрд. между 2014-2018г., но обявява доходи от $1.52 млрд., плащайки данъци върху сумата от $455 млн. за тези пет години. Платеният федерален данък върху доходите за 2015г. е $68 хил. и намалява до $65 хил. през 2017г.

Шефът на Tesla използва акциите на компанията като обезпечение на лични заеми, като тази стратегия се използва и от други богати хора.

 

Още от Digital: Кои са най-богатите хора в света