Настолните компютри от години регистрират по-слаби продажби от смартфоните, които вече се утвърдиха като предпочитано електронно устройства. Въпреки това социалните ограничения около пандемията постепенно предизвикаха ръст в търсенето на десктопи, лаптопи и работни станции. Тези процеси стабилизираха индустрията и доведоха до увеличение в продажбите през първото тримесечие на 2021г.

Пазарни анализатори от IDC публикуваха новия си доклад, който показва, че положителните тенденции продължавaт и през април-юн 2021г. Данните разкриват, че са продадени 83.6 млн. устройства в тази категория през второто тримесечие. Това представлява ръст от 13.2%, в сравнение със същия период преди година.

Индустрията продължава да е изправена пред недостиг на компоненти, който се отразява най-осезаемо на доставките на лаптопи, което допринася за високото търсене на настолни компютри. Всички водещи производители отчитат увеличение в продажбите през второто тримесечие, показват още данните на IDC.

 

 

Lenovo са най-големият производител, който притежава 23.9% дял и реализира 20 млн. продажби през април-юни 2021г. Така компанията изпреварва основния си конкурент HP, които генерират 22.2% от доставките, които достигат до 18.59 млн. Dell затвърждават позициите си на третия най-популярен бранд и успяват да продадат 13.97 млн. устройства през второто тримесечие, което осигурява 16.7% дял.

Първите пет компании се допълват от Apple и Acer, които притежават съответно 7.4% и 7.3% от сегмента на компютри, лаптопи и работни станции. Категорията "Други" обхваща по-малките компании, които общо са продали 18.79 устройства или 22.5% от всички доставки.

Най-голям ръст в продажбите за второто тримесечие отчитат Acer, (17.6%) Dell (16.4%) и Lenovo (14.9%). Прогнозите са търсенето сред потребителите да намалее, но бизнеса вероятно ще бъде доста активни при завръщането на служителите в офиса.

Това може да е предпоставка за по-високи продажби на работни станции и хибридни лаптопи през третото тримесечие на 2021г.

 

Още от Digital: Отчeтоха бум в продажбата на компютри в началото на 2021г.