Предполага се, че заводската версия на Android е по-лека и бърза, „недокосната“ итерация на операционната система. Заводската версия на Android е една от причините, поради която потребителите са привлечени толкова много от телефоните Google Pixel.

 

Тогава защо толкова малко  Android смартфони се предлагат с най-чистия вид на операционната система? Производители като Samsung, LG и Huawei предлагат своите Android телефони с модифицирани версии на платформата, разкриващи тяхното виждане за това как трябва да работи една мобилна платформа.

 

Според Slash Gear, има големи стимули за бизнеса да предлагат модифицирани версии на Android, тъй като това разнообразие е добро за пазара на Android телефони.

Кои са предимствата на заводската версия на Android?

Заводската версия на Android е най-основната и „най-чистата“ версия на операционната система, такава каквато Google я пуска. С нея не получавате допълнителните функции, въведени от производителите или така наречения „пълнеж“ (bloatware) – това са само приложения и други функции, разработени от Google.

 

Освен това устройствата работещи със заводската версия на Android получават по-бързо актуализации. Производителите на Android устройства  като Samsung са известни със закъсненията си, тъй като се нуждаят от време да оставят своя отпечатък върху софтуера.

Защо производителите все още предпочитат модифицираните версии на Android?

 

Безспорно „чистият“ Android има много плюсове, с които никой не би спорил, но повечето производители искат да се различават от конкурентите си. От бизнес гледна точка създаването на уникални функции увеличава интересава и ангажираността на клиентите. Нека вземем за пример OnePlus работещ с OxygenOS. OxygenOS е доста близка до заводската версия на Android, с много малко допълнителни приложения на OnePlus. Това, което впечатлява хората и ги задържа е възможността да рисуват на заключен екран, за да отварят приложения. Такива иновации създават култ и връщат клиентите.

 

Разработчиците също имат облаги, те се възползват от събирането на данни чрез приложенията, които се инсталират на тези устройства. Вместо да плащат на Google за цялата тази информация, те създадат своя собствена екосистема от приложения, от които могат да черпят данни. Тези допълнителни приложения предоставят достъп до важни данни за потребителските навици, които могат да бъдат анализирани и по този начин допринасят за иновации и подобрения.

 

Защо производителите все още предпочитат модифицираните версии на Android? Защото повечето потребители не знаят каква е разликата между заводската и персонализираните версии на Android, така че има липса на търсене и разработчиците нямат стимул да спрат да следват собствените си итереси.

 

Цялата идея за „чист Android“ би могла да бъде разглеждана като маркетингово средство, популяризиращо мобилната платформа. Без да отнемаме правото на Google като създател на Android, трябва да признаем че създателите не винаги знаят кое точно би било най-добро за потребителите. Различните версии на Android показаха на създателите му какво липсва  на платформата. Борбата на Samsung да реализира своята визия за ОС най-накрая видя светлина с OneUI. Той запълни празнина в наличността на Android, предлагайки истинска използваемост с една ръка, като свали софтуерните бутони долу, като в същото време изглежда естетически хубав и минималистичен.

 

Други персонализирани Аndroid весии също въведоха нови функции като Dark Mode, които по-късно бяха избрани от Google и се предлагат в техните версии за ОС. Може би всички телефони, които спазват стандартите на „чистия“ Android, в крайна сметка не са идеални, тъй като убиват конкуренцията.

 

Днешните потребители са щастливци, защото Android пазара предлага истинско разнообразие. Нито две марки не изглеждат напълно идентични. Винаги можете да намерите телефон с други функции, които да ви харесат, което липсва при Apple. Заводската версия на Android не е необходимо да бъде стандарт, който да обсебва. По-добре е да има разнообразие и избор.

 

Вижте каква е разликата между заводската версия на Android, Android One и Android Go