Възможността да колонизираме други планети е тема, която е силно засегна в доста холивудски продукции. През последните години най-актуалните теми  за евентуално достигане на Марс са свързани с плановете на Илон Мъск. Ако всичко върви по план SpaceX ще изпратят първите ракети Starship на Марс през 2024г.

Това не е единствената мисия насочена към опознаване на "червената планета". NASA вече изпрати свои съоръжения, като преди седмица месеца бяха изстреляни апарати на Китай и ОАЕ. Първата мисия на арабската държава до Марс се приближава до успешен завършек, тъй като пробата Hope вече достигна орбитата на планетата.

Така след 494 милиона изминати километра космическия апарат ще положи основите на амбициозната програмата за изследване на  атмосферата на Марс от ОАЕ. Властите на емирствата намериха интересен начин да отбележат подобаващо мисията на Hope.

Туристите, които посещават ОАЕ разполагат с рядката възможност да получат пощенска марка в лимитирана серия, която включва "марсианско мастило", съобщава DigitalTrends.

 

 

За да постигнат автентичен ефект официалните представители на ОАЕ са използвали съединения извлечени от вулканични базалтови скали, които придават разпознаваемия ръждив цвят на "червената" планета. Отпечатването на мастилото в паспортите на туристите е символичен жест към посетителите на емирствата и успеха на Hope.

Това е първата мисия на арабската държава, която е плод на десетилетие научни разработки. Космическата агенция на ОАЕ се надява да продължат да изпълняват успешно набелязаните цели и да предоставят скоро повече детайли за атмосферата на Марс.

Всеки чужд гражданин, който посети страната ще получи печат от специалното мастило, придружено от текст, че е пристигнал успешно в ОАЕ, които от 9 февруари на 2021г. вече са стъпили на Марс.

 

Още от Digital: Учени откриха, че Марс се люлее