Силиций – всички знаем, че това е материал широко използван в технологичната индустрия. Именно той дава името на Силициевата долина – домът на някои от най-влиятелните технологични компании в света. Знаете ли, обаче, защо микрочиповете се правят точно от силиций?

 

Според HowItWorksDaily, повечето чипове днес се правят от силиций заради добрите му свойства на полупроводник. Полупроводниците, както подсказва името им, провеждат електричество, но само частично. Благодарение на това свое свойство те позволяват създаването на гейтове и суичове в интегралните схеми на електронните устройства.

 

Още от Digital: Най-добрите хардуерни иновации при смартфоните

 

Интересното е, че чистият силиций всъщност е изолатор, но придобива полупроводникови свойства след процес наречен „допинг”. При допинга се въвеждат малки количества нечист материал, който от своя страна създава свободни електрони или дупки, през които се провират електроните. Причината, поради която се използва толкова много в технологичната индустрия е, че е лесен за добиване, като може да се извлече в големи количества от пясъка. Днес, обаче, изследователите са на мнение, че нови материали, като например въглеродния графен, превъзхождат силиция и може да го заменят в бъдеще.