Мicrosoft официално потвърдиха, че ще прекратят поддръжката на популярната услуга в Китай до края на годината. Спирането на операциите на LinkedIn е провокирано от затрудненията, които компанията изпитва при спазването на все по-стриктните регулации в страната. Решението на Microsoft има и символичен характер в контекста на политическия конфликт между САЩ и Китай. 

Припомняме ви, че LinkedIn е достъпна в многолюдната страна от 2014г., но при специални условия, които въведоха цензура на съдържанието. Две години по-късно услугата става собственост на Microsoft, които имат добра репутация сред китайските власти. В голяма степен това е единствената услуга на водеща американска компания, която опитва да оперира в Китай.

Това е възможно с много ограничения, които лимитират LinkedIn до стандартните обяви за работа и не включват социалните елементи и опцията за споделяне на файлове между потребителите. Много скоро и тази функционалност ще бъде спряна от Microsoft

 

 

Властите в Китай постоянно въвеждат регулации, които затрудняват поддръжката и предоставянето на съдържание. LinkedIn е една от последните услуги на водеща американска компания в света на технологиите, която все още е достъпна в страната. Google се отказаха от подобна възможност още през 2010г., заради цензурата и политическата нестабилност в Китай.

През последните месеци се усеща силно напрежение между локалните регулатори и технологичната индустрия в страната. Това важи и за китайските компании, които предлагат подобни услуги. Конкретният мотив е план на Китай да разгледат и регулират алгоритмите, с които LinkedIn препоръчва съдържание на своите потребители.

Платформата също така прекрати приема нови регистрации, за да спази нарастващия брой регулации в Китай. Спирането на LinkedIn означава, че Bing ще остане единственият продукт на Microsoft, който ще продължи да оперира в страната, но също след значителна цензура на съдържанието.

 

Oще от Digital: LinkedIn вече има функция за видео профили