Microsoft е технологична компания с впечатляваща потребителска база и собственик на Windows, LinkedIn, Skype и приложението Microsoft Teams. Всеки ден продуктите им се използват от милиони потребители. Вече ви информирахме, че Microsoft е втората американска компания с пазарна капитализация над $2 трилиона след Apple.

Едва ли има по-категорично доказателство за успеха на софтуерния гигант от това постижение. Oт Microsoft вече се подготвят усилено за разпространението на ъпдейтите към Windows 11, което е планирано за 5 октомври. Докато очакваме това да се случи разбираме интересни подробности за една провалена сделка от есента на 2020г.

Шефът на Microsoft участва в Code конференцията, на която разкри как се е развива ситуацията с евентуалното придобиване на TiTok. Сатя Надела определи преговорите за покупка на приложението като "най-странното нещо, над което е работил", съобщава Geekwire. Хаотичните събития около подобна сделка започнаха с решението на Доналд Тръмп да блокира TikTok в САЩ.

 

 

Американският президент изрази съмнения за сигурността на личните данни на гражданите в страната. Именно заради това се взе решение ByteDance, които разработват приложението да продадат бизнеса на местна компания. В противен случай TikTok ще бъде забранено в САЩ, с което ще загуби много потребители и респективно източници на приходи.

Вече ви съобщихме, че Microsoft иска да купи TikTok. Компанията дори получи 45-дневен срок, за да изглади всички детайли и да ускори финализирането на сделката. Още по-интересното е, че Microsoft желаеха да придобият контрол над бизнеса на приложението в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Все пак това не се случи, тъй като Oracle спечели битката и получиха одобрение за сделката от САЩ.

Сатя Надела остава изненадан как по средата на преговорите Доналд Тръмп променя своето мнение, което ускорява преговорите на ТikTok с Oracle. В заключение ще отбележим, че шефа на Microsoft не съжалява за пропуснатата възможност и е доволен от начина, по който се развива компанията през 2021г.

 

Още от Digital: Microsoft искат да превърнат лаптопите с Windows 10 в геймърски конзоли