LEGO се отказват от пластмасата, предаде TheHuffingtonPost. Известната датска компания произвеждаща детски играчки ще инвестира общо $150 милиона в следващите 15 години в разработването на нови екологични материали за създаване на легендарните им блокчета за конструиране, както и за опаковките им.

 

С част от парите ще бъде създаден LEGO център за екологични материали, където ще работят над сто специалиста. Центърът би трябвало да отвори врати следващата година. Ходът на компанията е израз на амбицията им да оставят „положителен отпечатък върху планетата, който да наследят бъдещите поколения.”

 

Политиката на LEGO е в тон с държавната политика за увеличаване на екологичните материали в производството и намаляване на вредните емисии във въздуха. Компанията вече направи няколко важни стъпки в тази посока: намали размера на опаковките на играчките си и инвестира във вятърна ферма в открито море.

 

Според NBC News, от 1963 година насам блокчетата Lego се правят от здрава и устойчива пластмаса позната под акронима ABS. Годишно в производството им на играчки се използват 6000 тона от въпросния материал.