Google неизменно е една от първите асоциации, които ни хрумват на ум, когато чуем думи като интернет, имейли, Android или търсачки и е комания, която допринесе изключително много за иновациите в индустрията през последното десетилетие. Историята за създаването на технологичния гигант от Лари Пеидж и Сергей Брин в гаража на тяхната приятелка Сюзан Войчички, която днес е шеф на YouTube преди 15 години е добре известна. Любопитен факт е, че две години по-рано още преди Google да се появи на бял свят те са искали да кръстят своята търсеща машина с името "BackRub", съобщава BusinessInsider.

 

Причината за това първоначално име е свързана с уникалния алгоритъм, над която Пейдж и Брин работят и по-късно се превръща в основата на Google, тъй като той е сканирал т.нар. "Back Links" за да разбира кои уеб сайтове имат по-интересно и важно съдържание. Дотогава всички конкурентни търсачки са прененявали страниците по отношение на това колко пъти даден термин или дума се показват в тях, докато тяхната програма индексира взаимодействието между самите сайтове в интернет и е кръстена от тях PageRank. Първоначално BackRub е използвала сървърите на Stanford University, но след това огромния трафик принуждава бъдещите основатели на Google не само да се сдобият със собствени, но и да започнат да измислят алтернативни имена. 

 

Лари Пейдж смята, че BackRub не е достатъчно добро и търси термин, който да символизира колко данни тя индексира, което постепенно ги насочва към "Googol", което представлява число, започващо 1 и е последвано от 100 нули. След това при проверката дали въпросния домейн е свободен се допуска грешка и вместо тази дума се изписва "Google", което Лари Пейдж харесва дори повече и го регистрира на свое име и на Сергей Брин на 15 септември 1997г. При всички положениея можем да кажем, че първите дни от историята на компанията са били също толкова вълнуващи, както и впечатляващото ѝ бъдеще, което продължава с пълна сила и до днес.

 

Вижте бивш служител на Google стана притежател на домейна Google.com за 1 минута.