Стагнацията в мобилната индустрия продължава и през последните месеци на календарната година. Водещите производители и доставчици все още не могат да се справят дългосрочно с кризата предизвикана от недостига на компоненти. Пазарни анализатори на Counterpoint Research се наложи да ревизират своята прогноза за продажби на смартфони през 2021г.

Данните от последния им доклад са категорични, че няма да бъдат доставени повече от 1.41 млрд. устройства на световния пазар.  По този начин индустрията би отчела увеличение от 6% на годишна база, което е с 3% по-ниска стойност от първоначалните прогнози. Основната причина за очакваните резултати е именно невъзможността на производителите да се сдобият с необходимите компоненти, за да реализират своята стратегия.

В повечето случаи компаниите получават между 70% и 80% от доставките, които са поръчали. Кризата се задълбочава и вече е обхванала ключови компоненти за смартфони, сред които камера сензори, процесори и дисплеи. Производителите на Android са засегнати по-различен начин от тези процеси.

 


Аpple вече стартираха продажбите на iPhone 13 и се надяват да ги превърнат в най-продаваните си смартфони. Компанията винаги е инвестирала внушителни средства, за да има достъп до най-добрия хардуер и поддържа мащабна мрежа от доставчици. Новите им устройства се захранват от Apple A15 Bionic процесор, който е създаден с 5-нанометрова технология.

От Counterpoint Research твърдят, че Apple са засегнати по-малко от недостига, в сравнение с популярни производители на Android, като Samsung, Xiaomi и Oppo. Трябва да отбележим също, че компанията вече си е осигурила голямо количество от A15 чиповете, които им позволяват да компенсират негативните трендове.

В същото време се очакват проблеми с доставките на iPad и Mac сериите от устройства. Аpple също загатнаха за подобен развой при обявяването на последните си финансови резултати. По всичко личи, че засега iPhone няма да бъдат засегнати сериозно от деликатната ситуация с лимитираното количество хардуер в индустрията.

 

Още от Digital: Защо проблемът с глобалния недостиг на чипове няма да бъде решен скоро