Аpple и Microfoft имат дълга история на противоречиви отношения, които често са прераствали в открити конфликти. Технологичните гиганти залагат на различни стратегии в промотирането на софтуерните си решения, но имат изключително огромно влияние в световен мащаб. Пазарната капитализация от $1 трилион е само потвърждение за впечатлящите бизнес ресурси на Microsoft и Apple.

Windows е най-популярната операционна система за компютри, но Apple притежават най-известния бранд при смартфоните. Apple Watch и MacBook са други примери за доминацията на компанията. Microsoft инвестират сериозни средства в облачна инфраструктура и привличането на най-големите корпорации към своите продукти.

Конкуренцията между Apple и Microsoft ще продължи да се задълбочава в нови пазарни сегменти през следващите месеци. Данни свързани с делото на Epic Games срещу Apple също потвърждават опасенията за влошаване на отношенията между двете страни.

Създателите на играта Fortnite вече повдигнаха обвинения за нелоялни бизнес практики на Apple, които вредят на естествената конкуренция в App Store и iOS екосистемата.

 


 

Документите свързани с разследването създават сериозни основания да очакваме съревнованието между двете компaнии да обхване разнообразни сфери от облачен компютинг до миксирана реалност. Факт е, че през последните години Microsoft и Apple поддържат по-скоро позитивни отношения.

Офис приложенията MS Office вече са достъпни за iPad и iPhone, като Apple Pencil и Magic Keуborad предлагат софтуерна поддръжка за Microsoft.

Интеграцията на Xbox контролер за iPad също е доказателство за близките контакти между компаниите. Все пак данните разкриват, че ситуацията се е влошила след премиерата на Apple M1 процесoра и наемането на актьора от "PC Guy" рекламите на Microsoft да промотира новия Mac. След това Apple отказаха достъп на Microsoft до iTunes App Store, както и до облачните гейминг услуги в iOS.

От своя страна Microsoft предприеха на свой ред действия срещу Apple пред европейските регулатори, за преразгледат действията и поведението на своя конкурент. Конкуренцията между двете страни ще продължи да се изостря до края на 2022г.

 

Още от Digital: Microsoft също искат да заобиколят правилата в App Store