Умението да побеждаваш в игри като шаха и таблата винаги са се възприемали като знак за интелигентност и бърз ум. И все пак, с годините компютрите се развиха до такава степен, че започнаха да побеждават хората и в двете игри. Този прогрес в компютърните технологии сега е вдъхновил Facebook да направят така, че компютрите да ни побеждават и в играта Го.

 

Вероятно сте играли Го с приятели – логическата игра, измислена в Древен Китай, се играе с бели и черни камъчета и изисква точно толкова проницателност, колкото и шахът и таблата. Според BoingBoing, Facebook са започнали експеримент, в рамките на който целят да въведат в дигиталния вариант на Го технология, която да накара компютъра да печели срещу нас. Технологията се нарича deep learning (буквално „дълбоко заучаване”) и от доста време се използва не само във Facebook, но и в услуги на Google и Microsoft. Същата тази технология разпознава приятелите ви на снимките, които качвате в различни социални мрежи.

 

Още от DIgital: Го e eдинствената игра, която компютър не може да победи

 

Водещите експеримента вкарват в алгоритмите на играта Го изображения демонстриращи успешни ходове направени от хора. Посредством технологията deep learning играта, поне на теория, би трябвало да анализира всички тези изображения преди да предприеме ход срещу нас, така че да е сигурна, че той ще е успешен. Анализирането на тези изображения до голяма степен ще напомня на процеса, при който ние самите виждаме различните ходове в главата си и най-накрая избираме този, който ни се струва най-подходящ. Ако започнете серийно да губите в играта Go, следователно, експериментът на Facebook е бил успешен.