Tехнологиите с изкуствен интелект се използват масово от мобилни приложения и онлайн услуги, и вече предизвикват редица дискусии в индустрията. Предимствата им в автоматизирането на редица задачи са безспорни, но много хора смятат, че еволюцията на AI софтуера крие редица рискове за човечеството. Компании, университети и правителства инвестират сериозни средства за декодиране на човешкия глас, което да доведе до по-органична комуникация между хората и машините. Google, Facebook и Amazon също работят над подобни проекти.

 

Въпрос на време е да се разработи "изкуствен глас", който говори по същия начин като човек и може да борави с огромен набор от думи, фрази и изречения. За да се постигне този ефект са необходими усъвършенствани алгоритми с изкуствен интелект и мощен хардуер, който да обработва информацията. Факт е, че водещите технологични компании разполагат с подобни възможности, коментира Wired. Големите инвестиции на Google и Facebook в тази сфера са гаранция, че много скоро няма да знаем дали говорим с машина или човек.

 

 

Уникалността на говора е свързана с тембъра, интонацията и ритъма на изговаряне на думите. Създаването на програма, която внимателно анализира и различава всички тези фактори е изключително сложна задача. Разработването на подобен софтуер ще ни изправи пред непознатата ситуация, в която поставяме под съмнение всичко, което чуваме и виждаме. Представете си ситуация, в която не знаете дали разговаряте по телефона с човек или с AI бот. Много скоро тези страхове може да се превърнат в реалност.

 

Вижте защо машините с изкуствен интелект могат да станат по-емоционално интелигентни от хората