През последните няколко месеца, вероятно сте виждали много съобщения за приложения, използващи местоположението ви във фонов режим на вашия iPhone. Това не е само при вас - това е промяна, предназначена да разкрие колко данни за местоположението ви споделяте с приложенията.

Тази промяна има за цел да повиши поверителността ви. След пускането на iOS 13, маркетолозите събират 68% по-малко данни за местоположението ви твърдят от How To Geek.

Достъп до локацията ви на приложенията работещи във фонов режим в iOS 13

Ако сте инсталирали тези приложения преди iOS 13 и сте им предоставили достъп до вашето местоположение и разрешение да ползват тази информация докато работят във фонов режим, те ще продължат да имат този достъп. Това не се е променило - единствената промяна е, че вашият iPhone ви предупреждава за това.

Например приложението за времето може да използва вашето местоположение, за да ви покаже прогнозата. Приложението за карти може да използва вашето местоположение, за да определи къде сте паркирали. И да, много от тези приложения изпращат тези данни на рекламните агенции.

iOS 13 беше пуснат през септември 2019 г., оттогава това споделяне на местоположението е по-малко агресивно. По-старата версия на iOS ви позволява да дадете на приложението възможността „Always“ да вижда местоположението ви и да забравите за него. iOS 13 няма да ви позволи да забравите, а ще виждате редовно изскачащи съобщения със следното съобщението „[име на приложение] е използвало вашето местоположение [брой] пъти във фонов режим през последните [брой] дни. Искате ли да продължите да разрешавате използването на вашето местоположение във фонов режим? “

iOS дори показва карта на местоположенията, които приложението е получило от вашия телефон или таблет. По този начин, Apple се опитва да покаже колко много знае това приложение.

Когато видите тази подкана, можете да докоснете „Change to Only While Using”, и приложението ще получи достъп до вашето местоположение едва когато го отворите и използвате. Или можете да докоснете „Always Allow” и така да дадете постоянен достъп  до локацията си.

Как да деактивирате предупреждението за използване на местоположението във фонов режим?

iOS 13 ще ви пита за приложенията, които използват вашето местоположение във фонов режим, освен ако не докоснете „Change to Only While Using“. iOS няма да ви предупреждава за приложения, които имат достъп до вашето местоположение само докато ги използвате.

Ако продължавате да казвате на вашия iPhone или iPad, че нямате нищо против достъпа до местоположението ви на дадено приложение, няма да бъдете питани за него толкова често.

Достъпа до местоположението ви за приложения работещи във фонов режим стана по-труден

 

 

Apple направи поредната промяна в iOS 13, която направи достъпа до местоположението ви за приложенията работещи във фонов режим по-сложен. Приложенията вече не могат да ви искат достъп до местоположението ви с изскачащ прозорец, когато ги отворите. Можете да изберете „Allow While Using App,” „Allow Once” или „Don’t Allow”, но това е всичко.

Опцията „Allow Once” е нова в iOS 13, с нея можете да дадете на приложението достъп до местоположението си само веднъж и ще трябва да го направите пак при следващия път.

За да предоставите на приложението достъп до  местоположението ви докато работи във фонов режим, трябва да се насочите към Settings -> Privacy > Location Services -> [име на приложението] и да изберете „Always“.

 

 

Apple се опитва да попречи на хората лекомислено да се съгласяват и да споделят своето местоположение, без да осъзнават сериозността на данните, които предлагат. Трябва да излезете от рутината си, за да разрешите достъпа до местоположението си по специален начин, точно както когато предоставяте „пълен достъп“ на клавиатура на трета страна или активирате мениджър на пароли на трети страни.

Трябва ли да разрешите достъпа до местоположението си за приложенията работещи във фонов режим?

Дали да използвате опцията “Always Allow” е избор, който трябва да направите сами в зависимост от това колко се доверявате на приложението и за какво го използвате. Различните типове приложения имат различни причини да искат вашето местоположение. Ако деактивирате достъпа до местоположението си, докато не използвате дадено приложението, ще загубите достъп до някои от функциите му, които зависят от работата му във фонов режим.

Някои разработчици наричат промените антиконкурентни

Няма как тези промени да се харесат на разработчиците на приложени. Те твърдят, че тези промени са „антиконкурентни“, тъй като пречат на приложенията, които зависят винаги от активираното проследяване на местоположението.

За потребителите е по-сложно да активират достъпа до местоположението си за приложенията работещи на заден план, а iOS 13 ще продължава да дава предупредителни съобщения с въпрос дали потребителите наистина искат да споделят местоположенията си, ако го разрешат.

Това може да изглежда несправедливо за разработчиците - и би било хубаво, ако имаше начин да кажете на iOS „не ме питайте отново“ - но промените в iOS 13 помогнаха на много хора да контролират повече споделянето на местоположението си.

 

Вижте топ 10 на най-сваляните приложения за Android и iPhone