Аpple и Google продължават да водят ожесточена конкуренция в световния пазар на смартфони. Съществуват повече разлики, отколкото прилики в стратегиите на двете компании. Независимо от личния ви избор темата за сигурността на Android и iOS винаги предизвика сериозно обществено внимание.

Мобилната платформа на Google традиционно предоставя повече възможности за персонализация и разнообразен каталог от приложения. iOS се отличава с по-висока скорост на работа и по-интуитивен интерфейс. Факт е, че собствениците на iPhone са много по-защитени от различни вируси и зловреден софтуер.

Затвореният характер на iOS гарантира много по-висока степен на защита, тъй като лимитира възможностите на потребителтие да инсталират приложения до App Store. Компанията упражнява пълен контрол над онлайн магазина, което позволява да гарантират високо качество и сигурност на съдържанието.

В същото време собствениците на устройства с Android имат много по-голяма свобода, както и възможност да изтеглят съдържание от външни магазини за мобилни приложения, което понякога може да крие рискове.

 

 

Шефът на Apple също смята, че тази особеност на Android всъщност представлява един от най-големите проблеми на операционната система. Екосистемата, която компанията предлага на потребителите има с 47 пъти по-малко зловреден софтуер. Именно заради това целият процес на одобрение и ъплоудване на съдържание в App Store е толкова комплициран.

Тим Кук е на мнение, че отварянето на iOS за външни портали за приложения ще бъде пагубно за екосистемата от мобилни приложения и услуги. Подобен ход може да превърне сигурността от ключово предимство в недостатък за компанията. Това не е първият път, в който се появяват данни за огромното количество зловреден софтуер за Android.

Само през миналата година Android са генерирали 26.6% от случаите със зловреден софтуер, докато iPhone отчитат едва 1.7%.

 

 

Още от Digital: Как да преминете от Android към iPhone