Заплахите за сигурността ни в интернет се увеличават постоянно, заради все по-сериозната активност на хакерите. Мобилните устройства са предпочитана мишена за киберпрестъпниците, което е неприятно с оглед на популярността им в световен мащаб. 

Всичко това налага да бъдем изключително внимателни, за да предотвратим възможността личните ни данни попаднат в чужди ръце или да станат публично достояние. Екип от експерти по киберсигурност на компанията Mimecast публикуваха интересни детайли в своя State of Email Security 2020 доклад. 

Информацията е генерирана от мнението на представители на 1025 организации по цял свят, които работят в сферата на интелектуалната собственост. Основното заключение от изследването е, че над 60% от участниците изказват мнение, че очакват да станат жертва на масирани имейл атаки през предстоящата година.

Онлайн сигурността е приоритет за 77% от компаниите, които разкриват, че работят над специализирана стратегия, за да предпазят служителите си в интернет, съобщава TechRadar.

 

 

Въпреки предвидените бюджети, обаче повече от половината или 60% споделят, че имейлите са най-слабото звено в стратегията им и очакват проблеми от подобно естество. Според доклада организациите, които не полагат достатъчно усилия да се предпазят могат да влошат и продуктивността на своите служители. 

Световната пандемия и факта, че много хора работят от домовете си също води до увеличение на атаките срещу компютрите на корпоративните и обикновените потребители. Фишинг атаките също са проблем, който постепенно придобива все по-сериозни измерения за представителите на бизнеса. 

Продължава и сериозната борба срещу разпространението на рансъмуера, което се утвърждава като водеща техника за компрометиране на потребителите. В този случай устройствата ви се заключват, а за достъпа до информацията в тях се налага да платите определена сума, която хакерите искат като откуп.

Експертите съветват да бъдете максимално прецизни при избора на сложни пароли, които са различни за всеки профил, а бизнес средите да инвестират повече в своите системи за сигурност.

 

Още от Digital: Как да откриете всички акаунти, които са свързани с вашия имейл адрес