Процесорите от 12-та генерация на Intеl се очакват с голямо нетърпение, тъй като предлагат изцяло нов дизайн и интересни технологични подобрения. Компанията е използвала big.LITTLE структурата при изграждането на Alder Lake архитектурата, която включва по-мощни ядра, но също и такива с по-ниска консумация на енергия.

Крайният резултат е оптимално представяне и дълъг живот на батерията от устройствата с новите процесори. Представителите на десктоп серията от Alder Lake-S също така са едни от първите чипове, които са базирани на PCle Gen 5 интерфейса и поддържат DDR5 DRAM памет.

Интегрираният микроконтролер (IMC) на Alder Lake процесорите е оптимизиран за пето поколение DDR SDRAM, но също така и за последната генерация DDR4. Чиповете за компютри от Alder Lake-S гамата по подразбиране ще оперират с DDR5-4800 и DDR4-3200 хардуер. Oт Intel ще предлагат две различни версии на Z690 дънните платки за конфигурации с DDR4 и DDR5.

 

 

Възможностите за избор на потребителите, обаче са ограничени заради недостига на компоненти. Изключително трудно е да откриете DDR5 DRAM памет в мрежите на повечето търговски и онлайн вериги за хардуер и електроника. Това прави почти невъзможно намирането на новата памет.

Основната причина е PMIC чип за управление на енергията, който се използва от DDR5 и е наличен в много малки количества. Според данните цената на този модул е десет пъти по-висока от същия компонент на DDR4 паметта. Производственият цикъл за създаването на PMIС достига до 35 сeдмици, съобщава Neowin.

В заключение ще отбележим, че самата DDR5 памет се произвежда с 14-нанометрова технология, което не е проблем, както 7nm процес на CPU и GPU хардуера. Докато не се възстановят нормалните доставки на PMIC чиповете ни очаква недостиг на DDR5 в световен мащаб.

 

Още от Digital: Очаква се цената на DDR5 паметта да е 30 % по-висока от тази на DDR4