Класическият аудио жак е неизменна част от мобилните устройства още преди премиерата на първия модерен смартфон. Вероятно ви е направило впечатление, че все по-малко нови модели продължават да предлагат тази функционалност. Причината за изчезването на 3.5мм. жак е навлизането на по-добри технологии, включително и за безжично свързване.

От една страна много от новите аудио аксесоари са оптимизирани за USB Type-C конектора, който се утвърждава като стандарт за индустрията. В същото време все повече производители разчитат на Bluetooth, за да ни позволят да слушаме музика и да провеждаме разговори от смартфоните. Целият този процес започна с iPhone 7 (2016), като Samsung също възприеха тази стратегия с Galaxy Note 10, който бе представен през 2019г.

Разработката на собствена серия безжични слушалки от Samsung и Apple допълнително ускори навлизането на нови технологии в индустрията. В различна степен и другите производители на смартфони започнаха да изоставят 3.5мм. аудио жакове.

 

 

На практика това означава, че устройствата с класическия жак вече могат да се открият предимно в бюджетния клас. Някои компании, сред които Samsung продължават да предлагат модели с 3.5мм жак в средния ценови сегмент, но това по-скоро е изключение от правилото. Първоначалните очаквания са Google Pixel 6a също да предложи аудио жак.

Въпрос на време е бъдещите устройства на големите брандове да спрат да използват 3.5мм. конектор без значение от своята цена. Най-съществен принос ще имат безжичните аудио слушалки, които постепенно се утвърждават като предпочитан аксесоар за потребителите. Премахването на зарядните и слушалките от стартовите комплекти също допринася за тези процеси.

Няма да е пресилено да кажем, че 2022г. вероятно ще бъде последната година, в която виждаме подобни устройства. Постепенно индустрията ще премине към USB Type-C или към изцяло безжични технологии.

 

Още от Digital: Защо 2022г., ще е годината на Android смартфоните, а не на iPhone