Вече ви информирахме, че Google отне лиценза на Huawei, a Intel, Foxconn, Qualcomm и Broadcom спират доставките за компанията, заради търговската война. Това решение влоши значително отношенията между двете компании и вероятно тепърва ще се превръща в източник на допълнително напрежение между тях. Всъщност Huawei не е единственият проблем за Google в Китай. Oт години насам компанията е изправена пред сериозни ограничения, които са наложени от консервативния политически режим в страната. 

 

Вероятно не знаете, но търсачката на Google във вида, в който я използваме е блокирана в Китай, където се използват различни платформи за тази цел. Все пак компанията се опита да спази ограниченията на правителството и да предложи подобен продукт на китайските си потребители със създаването на Dragonfly. Това е цензурирана версия на търсачката, разработена специално за Китай. Премиерата на този продукт, обаче не постигна очаквания успех и предизвика доста противоречиви реакции, съобщава CNet.

 

 

Отнемането на лиценза на Huawei спирането на достъпа им до Google Play и ъпдейтите за Android може да се превърне в голям проблем за Google. За разлика от Apple компанията не може да предлага най-важния си продукт в страната. Влошаването на отношенията с Huawei ще ограничат влиянието на Android и ще задълбочат този проблем, тъй като китайския гигант вече разработва своя операционна система с името HongMeng OS. Политическото влияние в този конфликт също ще затрудни комуникацията на Google с китайските им партньори.

 

Още от Digital: 20 полезни съвета за приложенията на Google