Представете си бъдеще, в което самолет преминава свръхзвуковата бариера, след което каца на пистата и прибира крилата си. Машината минава през специален терминал и се трансформира във влак, който продължава по релсите до следващата си дестинация. Това не е просто футуристична концепция, а проект над френския предприемач Морис Ричи. Неговата компания се казва Akka Technologies и вече работи заедно с инженери на Boeing в проектирането на прототип на уникално превозно средство с името "Link & Fly", информира Bloomberg.

 

 

Корпусът е изграден от най-иновативните материали, които се използват в авиацията, като самолета може бързо да прибира крилата си, което улеснява движението на земята. Това дизайнерско решение ще направи по-лесно чекирането на пътниците и навлизането на "Link & Fly" в специални тунели, където като влак ще продължи по своя маршрут. Концепцията на Akka Technologies е пътниците да удостоверят самоличността си, чрез сканиране на летището, след което ще бъдат отведени от  "Link & Fly" по релси до пистата, от която машината ще излети.

 

 

Еволюцията на технологиите ще ускори реализирането на тази иновативна идея, която само след няколко години може да e предпочитана форма на публичен транспорт в Европа. Участието на инженери на Boeing в този проект е сигурна гаранция, че финалната версия на "Link & Fly" ще предложи съчетание между най-добрите характеристики на самолетите и влаковете. В момента пазарната капитализация на Akka Technologies е около $1.1 млрд,, но много големи инвеститори възприемат положително плановете им, което ще увеличи осезаемо капитала им.

 

 

Още от Digtial: Ето защо превозните средства с жироскопи ще са бъдещето на публичния транспорт