Хард дисковете са неизменна част от компютрите ни в продължение на повече от 60 години. Съвременните устройства вече са оборудвани с още по-бързите SSD дискове, които се радват на голяма популярност сред потребителите. Вероятно не знаете, но IBM е първата компания, която представя хард диск на пазара през 1956г. с иновативния за времето си RAMAC, предаде CNet. Премиерата му революционизира изцяло индустрията и използва въртящи се глави, за да прочита и записва магнитната информация. 

 

Революцията на технологиите, обаче доведе до навлизането на различни устройства като смартфони, фотоапарати и камери. Използването на хард дискове в тях не е подходяща идея, защото те се отличават с много по-малки размери, в сравнение с компютрите. Вместо класическите HDD дискове подобни джаджи използват флаш памет от ново поколение. Бързите SSD дискове също използват няколко чипа флаш памет, за да гарантират висока скорост и достатъчно голям капацитет за данните ни.

 

През тази година около 33% от компютрите на пазара имат SSD дискове, но се очаква тази стойност да се увеличи до 56% до 2018г. Данните са от последния доклад на анализатори от компанията TrendForce. Добрата новина за потребителите е, че SSD дисковете предлагат са много по-бърза скорост на работа, което е основното им преимущество пред класическите хард дискове. Масовото навлизане на тези устройства пък ще направи HDD дисковете много по-евтини. 

 

Само след две години повечето компютри на пазара ще разполагат с SSD дискове и така ще изместят класическите хард дискове. Развитието на технологиите ще позволи на производителите не само да ги направят по-бързи, но и да увеличат значително техния капацитет. Компаниите вече разработват ново поколение NAND флаш памет и е само въпрос на време те да станат част от устройствата ни.

 

Вижте какво трябва да знаем преди да си купим нов хард диск