Често шофьорите в България прибягват до покупката на автомобилни гуми втора употреба, за да спестят някой лев от покупката на нови такива. Понякога втората употреба е удачен избор, защото има добросъвестни продавачи, които наистина продават качествени гуми.

Те или са продали вече автомобила си и вторият комплект гуми е останал, или са сменили размера на джантите си, или пък са от този тип шофьори, които сменят гумите си на всеки две години.

Ако наистина е така, то качествата на материалите от които са направени тези гуми, не са овехтели с времето. Особено при зимните гуми, материалът трябва да е мек, за да има добро сцепление с пътя, дори при много ниски температури.

 

 

 След един известен период от време гумата започва да става твърда и да губи качествата си. По тази причина е хубаво при покупка са гледате така нареченият DOT на гумите. Той обозначава седмица и година на производство.

Например 3507 означава, че гумите са произведени в 35-тата седмица на 2007г. Тези гуми стават за всичко друго, но не и за шофиране с тях, дори да са с максимална дълбочина на грайфера.

Грайферът също е важен при повечето гуми. Не при всички, защото при състезателните автомобили има гуми които се наричат „сликове“, те са абсолютно гладки. С минимален грайфер пък са техните градски братя „семи сликове“, в които са обути голяма част на супер спортните автомобили.

При стандартна нова зимна гума, грайферът е около сантиметър. Нашият съвет е да не купувате гуми втора ръка с грайфер под 5мм. Инвестицията от ваша страна не би била рентабилна.

Понякога и особено при гумите за товарни автомобили се наблюдава изключително неприятна и много опасна измама, в която „гаражни майстори“ с помощта на специални поялници изрязват нов грайфер на изцяло гладки гуми.

 

 

Привидно те изглеждат като много запазени, но реално са изключително опасни за живота на пътниците и другите участници в движението, защото при този метод се изтънява обвивката на гумите и и те съвсем лесно могат да се взривят от натиска на превозното средство, по време на движение.   

 

Още от Digital.bg: Учени създадоха нов материал за производство на автомобилни гуми, който може да се рециклира

 

Музика: Bensound.com