iOS 14 е последната версия на операционната система, която вече захранва десетки милиони устройства с бранда iPhone и iPad по цял свят. Платформата предлага двуцифрен брой подобрения, сред които и дългоочакваната поддръжка за уиджeти. Аpple също такa въведоха и промени свързани с политиката си на поверителност, които вече предизвикаха сериозно недоволство.

Ситуацията ескалира до такава степен, че Facebook обвини Apple в нелоялни бизнес практики. В основата на конфликта е въвеждането на нова система, която ще редуцира възможността потребителите да бъдат таргетирани с реклами.

Компанията дори стигна заключението, че Apple умишлено използват своята позиция, за да навредят на по-малките разработчици.

Самият проблем е свързан с изискването да се публикуват повече детайли за информацията, която мобилните приложения събират за потрeбителите в iOS 14, съобщава BGR. Ако собствениците не са доволни с количеството данни, което трябва да споделят могат да откажат да дадат съответните разрешения и респективно да спрат да използват някои заглавия.

 

 

Facebook изглежда не е единствената компания, която не е доволна от промените въведени от iOS 14. Друго водещо име в индустрията, а именно Google все още не е предоставило детайли за информацията, която събира от своите потребители.

Някои анализатори дори забелязаха, че нито едно от приложенията на компанията за iOS не е получавало ъпдейт от месец насам.

Това важи за Google Drive, YouTube, Google Docs, Google Sheets, YouTube Music, Google Duo, Gboard, Google Authenticator и др. Любопитна подробност е, че последната актуализация е направена на 7 ноември.

Ден по-късно влизат в сила новите изисквания на Apple, включително и функцията за повече прозрачност при събирането нa данни за собствениците на iPhone.

Google не са коментирали официално ситуацията, но вероятно не актуализират своите приложения заради новите изисквания. При всички положения компанията не може да отлага постоянно разпространението на ъпдейти и ще се наложи да се съобрази със специфичните изисквания на iOS 14.

 

Oще от Digital: Аpple ще конкурират Google със собствена търсачка за macOS и iOS