Ако следите технологичните новини, може би ви е направило впечатление, че Google привлича важни дизайнери на чипове от Applе и Qualcomm. Това неизбежно води до въпросите: Възнамерява ли Google да произвежда свои чипове и ако е така след колко време ще е в състояние да ги използва в смартфоните си.

 

От време на време се появяват слухове, че Google работи върху собствени процесори за смартфони. Те обаче нямаше да са толкова интересни, ако не беше факта, че през последните месеци няколко важни служители на Apple и Qualcomm се присъединиха към редиците на Google. Един от тях е Джон Бруно, който се занимава с дизайна на мобилни чипове на Applе от 2012 година насам.

 

Но какво ще прави Google с този впечатляващ екип от дизайнери на чипове? Според дизайнери на чипове, компанията работи върху собствени чипсети, предназначени за използване в смартфоните ѝ. Този чипсет ще замести платформата на Qualcomm, която преди беше използвана в смартфоните Pixel. В рамките на шест месеца, Google може да създаде чип, базиран на лиценз от ARM. От  информацията на androidpit научаваме повече за плановете на Google.

Защо е нужно Google да създава свои чипове?

Фактът, че Google работи върху собствени чипове, не е тайна: още през 2016 година Google представи свой собствен процесор, който ускорява приложенията за машинно обучение. Този процесор обаче е предназначен за сървъри, които обслужват услуги като Google Photo и персонализирани търсения в огромни изчислителни ферми. Google без съмнение ще продължи да работи върху тези процесорни единици.

 

Но случаят с процесорите за смартфони е различен. В този случай са необходими нови драйвери за всяка актуализация на Android от производителя на чипове. Това е една от причините, поради която много Android устройства спират да получават големи актуализации след две години. В идеалния случай това вече няма да е необходимо с Project Treble: след като драйверът бъде разработен, теоретично трябва да работи за всички други версии на Android. Определено това е предимство, което не е за отхвърляне, но колко разумно би било това?

 

Разбира се, Google може да избере да получи ARM лицензи и да комбинира собствения си чип, но Google ще трябва да разработи и необходимия софтуер. Предимствата на производителността в сравнение с решението на Qualcomm вероятно ще бъдат незначителни, като например подобрен живот на батерията. Всъщност, в този сценарий, Google може да извлече полза само от поставянето на свои собствени копроцесори за приложения за машинно обучение в дизайна на ARM. Но оптимизация на дизайна на ARM не може да стане за шест месеца, това ще бъде дългосрочно начинание.

 

По-нататъшно развитие на Pixel Visual Core

Google определено ще развие Pixel Visual Core. Компанията използва функционалността във второто поколение телефони Pixel и по този начин ускори разпознаването на изображения и създаването на HDR + снимки. Qualcomm предлага възможности за машинно обучение чрез процесора Hexagon Signal, но Pixel Visual Core показва, че Google смятат, че този подход е погрешен или не достатъчно амбициозен. Освен това Visual Core доказва, че е изключително лесно да се подсигури Qualcomm платформа с AI чип. Така че Google може да продължи да следват този път, без да създават свой собствен SoC. Ако Qualcomm реализират специален AI ускорител в чиповете си от 2019 година, те ще бъдат едно или две поколения назад.

Google Fuchsia OS

Знае се, че Google вече работят над нова операционна система за смартфони и компютри – Fuchsia OS. Все още има много време докато новата операционна система се появи на пазара, следователно има достатъчно време Fuchsia да се възползва от специален дизайн на чипа и от напредъка на Visual Core.

 

Вижте защо процесорите за смартфони вече използват изкуствен интелект