Макар почти цялото внимание на пазара да е насочено към смартфоните, бюджетните телефони явно все още има какво да предложат. Популярността на някои модели на Nokia показва, че не всички искат смартфон и обикновен телефон им е достатъчен. Сега и Google обмисля навлизане в този сектор, съобщава AndroidPIT.

 

За да се случва това, трябва да има основателна причина. 9to5Google публикува снимка на обикновен телефон, който обаче използва част от функциите на Android. На снимката се вижда иконата на Google Assistant, както и приложения като YouTube, Chrome и др. Изглежда, че телефонът не е със сензорен дисплей и приложенията могат да се управляват само от бутоните на клавиатурата.

 

 

Това веднага породи слухове, че Google или разработва собствен телефон в този клас, или подготвя олекотена версия на Android за такива устройства. За сега компанията не е коментирала темата.

 

Може ли това да е Android Go?

В момента мобилните телефони на Nokia например използват платформата KaiOS. Android Go изглежда като логичната алтернатива. Дори и Android Go обаче може да се окаже твърде „тежка“ за обикновените телефони.

 

 

Те все пак се характеризират с доста по-малко RAM, по-слаби процесори и ограничена функционалност. Освен това липсата на сензорен дисплей намалява възможностите и за управление на самите приложения, което ще изисква преработката на поне част от техните функции.

 

Затова ще е нужна още по-олекотена версия дори и от Android Go. За сега в публичния код на Chrome например няма индикации за промени в тази посока.

 

Кого можем да очакваме обикновени телефони с Android?

Дори и да приемем, че плановете на Google са сигурни и компанията действително готви специална версия на Android за обикновени телефони, следва въпросът кой ще ги предлага? Тези на HMD Global с бранда Nokia изглеждат като логичен избор, но техният фокус е именно да са алтернатива на смартфоните и популярните платформи или искат евтино и непретенциозно второ устройство.

 

 

Все още има много хора, които използват телефона само за разговори и малко SMS-и и предпочитат батерията на устройството да може да държи по няколко дни. Всичко това звучи несъвместимо с Android и множеството приложения, които идват с платформата.

 

И все пак подобни телефони с Android може да се радват на интерес в по-бедните държави. Така повече хора ще имат достъп до по-модерните технологии и приложения, без да се налага да плащат много за смартфон. Така че пазар за тези устройства има, но е въпрос дали е достатъчно голям, за да привлече производителите. Ако Google действително разработва Android за тези устройства, а не е просто експеримент, то значи, че компанията вярва в потенциала на този пазар.

 

Още от Digital: Blackview BV6100 е първият в света издръжлив смартфон с 6.88" безрамков дисплей, двойна камера и 5580mAh батерия