Chrome OS е облачно базирана операционна система за лаптопи, която е разработена от Google като по-достъпна алтернатива на устройствата с Windows OS. Лесният за използване интерфейс, бързата скорост на зареждане и факта, че тя използва браузъра Chrome, за да стартира популярните уеб приложения на компанията са някои от най-важните ѝ предимства, като сега научаваме интересна информация за бъдещето на тази платформи. Последният доклад на TheWallStreetJournal, че технологичният гигант вече обмисля сериозно възможността да слее Chrome OS с Android OS.

 

По този начин Google се надяват да създадат мащабна екосистема, която се използва от предимствата и на двете операционни системи, като в същото време позволи на собствениците на хромбуците да инсталират приложения от Google Play. Любопитното е, че се очаква компанията да покаже първата тестова версия на новата платформа в средата на следващата година по време на традиционната си I/O конференция.  Все пак трябва да отбележим, че според плановете на компанията финалният софтуер няма да е достъпен за потребителите преди началото на годината, тъй като тя се нуждае повече време, за да оптимизира интерфейса както за по-малките смартфони, така и за по-големите лаптопи.

 

Браузърът Google Chrome oтново ще има ключово значение за функционирането ѝ, като Google нямат никакво намерение да променят името му, което обаче не може да се каже за хромбуците. След като бъде финализиран процеса лаптопите с общата платформа ще имат съвсем друго наименование, което да акцентира върху извършената трансформация, твърдят още данните. В заключение ще отбележим, че една от идеите, за които шефа на Google вече намекна е въможността да отключваме дисплея на лаптоп с Chrome OS, директно от своя смартфон с Android, което е само по себе си за интеграцията, която ни очаква между двете операционни системи в един общ продукт.

 

Вижте пет любопитни неща, които може би не знаете за лаптопите с Chrome OS