Aдминистрацията на Доналд Тръмп е доста активна и създаде редица проблеми на Huawei през последните седмици. Компанията получи забрана да търгува с американските производители и също така е със спрян достъп до Android и приложенията в Google Play. Правителството все пак даде временен лиценз за Android с продължителност 90 дни,  който по план изтича в началото на август. Мотивите за всички тези санкции са комплексни, но в най-голяма степен са свързани с националната сигурност на САЩ.

 

Изкуственото изключване на телекомуникационния гигант от американския пазар е само част от агресивната политика на страната да не бъде допускан варианта, в който стават жертва на шпионаж от Китай. Всички големи американски компании, като Intel, AMD, Qualcomm, Facebook, Google и др. следват стриктно наложените санкции от правителството на Доналд Тръмп. Въпреки това се оказва, че Google поддържат противоположно мнение и смятат, че търговските санкции срещу Huawei всъщност вредят на националната сигурност.

 

 

Причината е, че Huawei са зависими от Android и екосистeмата от услуги за смартфони на Google и това е добре за САЩ. Ако ситуацията се промени това може да заплаши глобалната доминация на операционната система в мобилната индустрия. По този начин Huawei ще бъдат принудени да представят собствена платформа, която вече се разработва с кодовото име HongMeng OS. Премиерата на подобен продукт ще се отрази на монопола на Google в пазара на смартфони, където в момента няма конкуренция и притежават дял от почти 87%.

 

Google твърдят, че ако Huawei представят собствен софтуер за смартфони ще бъдат изправени пред много повече рискове за сигурността на устройствата, предаде ArsTechnica. От друга страна ще се създаде и объркване сред китайските потребители, което ще навреди на имиджа на Android в многолюдната страна. Именно заради това Google смятат, че е по-добре да бъдат спрени търговските санкции и Huawei да получат отново своя лиценз за Android, както досега.

 

Още от Digital; Защо Huawei не е единственият проблем на Google в Китай