Често се говори за технологиите, които използваме в настоящето, но и за тези които ще използваме в бъдещето. Едно от най-важните и очаквани нововъведения е интегрирането на технологиите в нашето ежедневие по естествен начин чрез гласови команди, твърдят от Android Pit.

Гласовите команди ще се появяват все повече в бъдеще

Изпълнителният директор на Alexa Skills и Voice Services Europe, Фабрис Русо, заяви, че гласовите команди ще бъдат използвани все повече и повече в бъдеще. Отне известно време, за да стигнем до точката, в която сме днес. В началото бяха само компютри, които ни позволиха да осъществяваме достъп до различни видове услуги чрез интернет. После дойдоха смартфоните, които ни позволиха да правим същото докато сме в движение. А сега идват гласовите команди, които ни позволяват да достигнем почти до всичко естествено и отвсякъде.

Визията за бъдещето е ясна: гласът ще бъде навсякъде

Досега хората се адаптираха към технологиите, като се научаваха да ги използват, например да използваме клавиатура или сензорен екран, но гласовите команди са технология, която се адаптира към нас. Хората се научават да говорят когато са на около 3 години и продължават да  използват това си умение спонтанно през целия живот. Защо да не използваме гласа, за да интегрираме технологията в нашия живот?

 

Гласовите команди вече са интегрирани в нашето ежедневие, но скоро ще станат главните участници в него. Защо чак сега се появява гласовата технология? По отношение на Alexa, според Фабрис Русо има три причини:

 

1. Технологична наличност: През последните 4 години точността на разпознаването на речта се е подобрила драстично.


2. Наличието на открита екосистема, която може да бъде интегрирана във всяко устройство и позволява на всеки да развие нови умения за Alexa.


3. Потребителите се приближават до този свят и купуват все повече и повече устройства интегрирани с тази технология.

 

Пътят сега изглежда извървян и визията за бъдещето е по-ясна: гласовите команди не се ограничават до една стая и стените около вас, но се простира и до колата, слушалките, към хотелите, които интегрират Alexa в стаите си, за да се чувстват гостите по-уютно. Гласовата технология е навсякъде и ако все още не е, скоро ще бъде.

 

Alexa се използва все повече от производителите. Amazon не само интегрира интелигентния асистент в Echo и най-новите устройства, налични в САЩ, но и в съществуващи продукти като Fire TV. Другите производители също са заинтригувани от гласовите команди, примери за това са  HTC U11, Harman Kardon Allure, Anker и други.

Какво можеш да направи човек със силата на гласа си?

Тези, които вече са тествали или използват Google Assistant или Alexa, са наясно със предимствата и възможностите на технологията за гласови команди. Можете да получите достъп до новини, музика, игри, свързани устройства, пазаруване и др. За съжаление това все още не е така за всички потребители поради езиковите бариери, но можете да използвате Alexa, за да ви прочете новините сутрин, да се обади вместо вас за такси, да настроите температурата на отоплението в къщата си и т.н.

 

Вижте как гласовите команди ще променят начина, по който играем игри