Докато има смартфони, ще има игри за тях. Но смартфоните, специално предназначени за игри, далеч не са толкова успешни колкото обикновените модели. Така, че защо Razer и Asus хвърлят толкова много усилия, за да разработват геймърски смартфон през тази година? 

 

Razer e геймърски смартфон с мощен звук, 120Hz дисплей и цена от €750

 

Една от теориите е, че това е типично поведение на водещите производители на смартфони. Интересът към Razer Phone доказва, че има пазар за такива устройства, и сега и други компании искат „парче от тортата“. Ето защо след Xiaomi Black Shark и Nubia Red Magic, ще последват още много други.

 

При откриването на 100-ния магазин на Asus, главният изпълнителен директор на компанията, Джери Шен заяви, че компанията ще пусне телефон, предназначен за игри. Тайванския производител представи официално новoто си устройство, което има потенциала да промени изцяло представата ви за мобилния гейминг. Смартфонът се казва Asus ROG Phone и предлага съчетание от впечатляващи характеристики, като големия 6-инчов AMOLED дисплей с Full HD+ резолюция от 2160х1080 пиксела при съотношение на екрана от 18:9. Панелът поддържа и HDR и предлага честота за опресняване на кадрите от 90Hz.

 

 

За да отговорят на въпроса „Защо гейминг смартфоните ще са следващия хит?“ от Android Pit, разглеждат няколко аспекта: телефоните, игрите и желанието на потребителите.

Мощен хардуер, агресивен стил

Какво искат геймърите от един такъв смартфон? Всеки, който е готов да си купи гейминг телефон ще вземе предвид успехите и неуспехите на предходни подобни модели. Помните ли Nokia N-Gage от 2002 година? Идеята за игрална конзола + телефон 2-в-1 претърпя сериозен неуспех. Xperia Play и Acer Predator 6 също не блеснаха така както производителите им искаха.

Производителите на новата вълна от смартфони за игри очевидно са си взели поука от минали неуспехи. Като цяло всички те се ориентират повече към това да предложат предимно смартфон, който е с допълнителни функции за игри, вместо да се опитват да създадат хибридно устройство телефон / конзола.

 

При разглеждането на спецификациите можем да видим следната тенденция. Както Nubia Red Magic, така и Xiaomi Black Shark разполагат с 6 GB RAM / 64 GB памет с вариант 8/128 GB. Razer Phone е с 8/64 GB.

 

Интересното е, че сред новите предложения само Black Shark е с процесор Snapdragon 845, останалите два телефона са с по-стария модел процесор. Red Magic изостава и с батерията – едва 3 800 mAh, докато другите два телефона са с батерия 4 000 mAh.
 

Що се отнася до дизайна на гейминг смартфоните, то той трябва да се откроява, да предлага  нещо различно от все по-сходния стил на основните модели смартфони. Разбира се, при избора на дизайн се вземат предвид някои практически съображения. На първо място, смартфоните за игри трябва да интегрират усъвършенствани системи за охлаждане и също така да бъдат удобни за задържане в ръката. Но има и естетически съображения. Геймърите обикновено оценяват агресивните дизайнерски стилове, които отразяват футуризма в самите игри. Samsung Galaxy S9 Plus, Huawei P20 Pro или Pixel 2 XL имат хардуер за най-сложните игри, но дизайна им не е най-подходящия за гейминг телефон.

 

Футуристични светлини, усъвършенствани системи за охлаждане, или различни подобрения за подобряване на производителността – всичко това ще се хареса на геймърите, а ако има и още, още по-добре?

Игрите се променят

Мобилните игри много се развиха от дните на N-Gage. Смартфоните и ръчните игрови конзоли, все още имат до голяма степен отделни игрови екосистеми, въпреки че има и много допирни точки. Например, игри като Implosion: Never Lose Hope, се предлагат на Nintendo Switch, и на устройства с Android и iOS. А Fortnite предлага възможност играчи на компютър, конзола и мобилните устройства да играят в една и съща игра.

 

Смартфоните никога няма да могат да изпълняват най-взискателните компютърни игри от висок клас, но в много отношения те наваксват. С времето, много стари компютърни и конзолни игри бяха пренесени на мобилните устройства.

 

А какво да кажем за приходите? Много игри за мобилни устройства са безплатни, но с много допълнително съдържание (или обикновени предимства), заключени зад покупки в приложенията или микро транзакции. Въпреки че са малко тези които харчат пари в тези игри, огромната клиентска база на мобилните устройства дава предпоставка да вярваме, че безплатните игри реално са много доходоносни за създателите си.

 

Така, че мобилните игри, дори безплатните, стават все по-впечатляващи графично, сложни и пристрастяващи, за да привлекат вниманието на клиентите и да се откроят от конкурентите си.

 

Възходът на сложните игри за мобилни устройства, като PUBG, Dungeon Hunter Champions или Shadowgun Legends, също подхранва възхода на гейминг смартфоните. Когато се състезавате срещу други играчи, ако имате по-бързо устройство с по-добра производителност, повече кадрите в секунда (fps) на екрана, това може действително да ви направи победител.
 

Вижте 6 игри за смартфони, които си заслужава да пробвате