Още в началото на годината Foxconn потвърдиха, че имат мащабен план, с който да изпълнят всички поети ангажименти за производство на компоненти, включително и за iPhone въпреки рестрикциите наложени от коронавируса.

Тайванският производител беше готов да пренасочи продукцията в съоръжения, които са разположение максимално далече от засегнатите от вируса територии и Foxconn бяха уверени, че ще изпълнят поръчките си към Apple.

 

 

Технологичният гигант Foxconn току-що нарисува мрачна картина за второто тримесечието на 2020г. и последиците за най-големия й клиент Apple определено няма да са добри. Беше обявен спад в нетната печалба с 90% $70.3 млн. (щатски долара) през първото тримесечие на годината.

Като партньор на Apple компанията печели повече от половината си приходи благодарение на прозиводството на iPhone и други компоненти за Apple. Това е и най-големия спад в историята на компанията, споменава Bloomberg,  цитирайки висш мениджър на Foxconn.

Приходите на Foxconn през януари-март са намалели с 12% и възлизат на около $30 млрд. (щатски долара). Причината е пандемията от COVID-19, която принуди компанията да спре производствените си линии, поради спад в търсенето на смартфони.

 

 

Глобалната криза вече коства на Foxconn приблизително $334 млн. (щатски долара), като част от тези загуби ще бъдат компенсирани от китайското правителство. Според анализатори най-лошият период за компанията вече е отминал.

Foxconn прогнозира, че след отварянето на всички заводи в Китай през Q1 нещата ще се стабилизират ще има растеж спрямо резултатите от Q1, но това пак няма да бъде достатъчно за увеличение спрямо миналата година. Според анализатори компанията при всички положения ще отчете спад.

От друга страна слабото търсене на потребителската електроника и ниската покупателната способност на клиентите в глобален мащаб значително занижи прогнозите на анализаторите