Преносимите джаджи предлагат все повече функции, които улесняват работата ни, но могат да изложат на риск поверителната ни информация. Вероятно не сте замисляли, но дори фитнес тракерите, които следят ежедневните тренировки имат достъп до твърде много данни за собствениците си. Така например умните джаджи знаят къде тренираме, адреса на дома и офиса, както и къде оставаме да пренощуваме. Постоянното синхронизиране на локацията може да се превърне в сериозен проблем, ако информацията попадне в ръцете на хакери.

 

Така например някои от популярните приложения в тази сфера като Strava и Fitbit създават интерактивна карта на местата, които ежедневно посещават потребителите им. На пръв поглед тази информация не бива да буди притеснения, тъй като в крайна сметка е полезна и позволява да следим как тренираме. Всъщност ситуацията е по-различна, тъй като потребител използва Twitter акаунта си, за да покаже как данните на Strava и Fitbit могат да се използват за локализиране на военни бази, предаде TurningTrend.

 

Интерактивна карта с данни от приложението Strava

 

Oще по-неприятното е, че подобна информация е публично достъпна в интернет. Това означава, че е много по-лесно някой чужд човек да разбере ежедневния ви маршрут или други неща, които споделяте с приложенията на преносимите джаджи. Добре е да знаете подобни неща, за да сте наясно как се съхранява информацията ви и респективно да гарантирате в максимална степен сигурността си. Колкото повече лични данни са достъпни в интернет, толкова по-вероятно е да попаднат в чужди ръце.

 

Вижте фитнес гривна или смарт часовник - какво да изберем