Facebook е най-мащабната платформа за комуникация в интернет, която има потребителска база от над 2 млрд. души. Компанията също така разчита на Android и iOS, за да гарантира, че услугите им са налични за всяко мобилно устройство по цял свят. Това е ключов елемент от стратегията за експанзия на социалната мрежа. Скоро ситуацията може да се промени, тъй като Facebook разработват собствена операционна система. Проектът все още е в начална фаза.

 

Според наличната информация компанията е поканила един от създателите на Microsoft Windows NT, Марк Луковски да ръководи разработката на този софтуер. Операционната система на Facebook ще бъде различна от мобилните приложения за Android и iOS, съобщава AndroidCommunity. Все още не знаем дали Facebook OS ще бъде оптимизиран единствено за смартфони или ще може да работи с всички смарт джаджи, които са свързани към интернет.

 

 

Facebook OS би предоставила повече контрол над компанията и ще им позволи да преодолеят настоящите ограничения на Android и iOS. Потребителите могат да очакват и още по-добра интеграция с другите услуги на Facebook. Премиерата на подобен продукт, обаче поставя сериозни въпроси свързани със сигурността на личните ни данни. Тепърва ще разбираме повече детайли за Facebook OS и начина, по който компанията искат да заместят Android.

 

Още от Digital: Eто как Facebook разбира какво купуваме от физическите магазини