Facebook генерира невероятен трафик, заради активността на потребителите. Компанията гарантира, че всички функции работят оптимално с мрежа от сървъри по цял свят. Всеки ден се ъплоудват стотици милиони публикации и коментари в профилите ни, което изисква сериозен технологичен потенциал за поддръжка. Instagram е най-популярното приложение за споделяне на снимки, което също е собственост на Facebook.

От дълго време компанията работи над идеята да премахне границите между двете платформи, включително и за сливането на чатовете от Messenger, WhatsApp и Instagram. Независимо от амбициозните планове на Facebook е факт, че услугите им достигат до милиарди потребители по цял свят. Известен факт е, че социалната мрежа генерира приходи основно от реклама.

Това е възможно заради огромното количество данни, с което разполага за потребителите. Експерти по сигурността предупредиха, че показването на превюта на линкове в мобилните версии на Facebook и Instagram може да крие неподозирани рискове.  В случая става въпрос за допълнителни детайли в споделените връзки, като снимка и адреса на самия линк в чатовете.

 

 

Oказва се, въпросните превюта на линковете в приложенията могат да разкрият поверителни данни като IP адреси, но същото други връзки споделени между потребителите, както и да генерират допълнителни детайли от тях. Тази уязвимост е подходяща и за изтегляне на големи файлове без знанието на потребителите.

Facebook и Instagram използват тази функция по различен начин и съхраняват в сървърите на компанията цялото съдържание свързано с връзките, независимо от техния размер. По този начин е възможно да има данни за активността ви, които не бихте искали да съхранява, съобщава MacRumors.

Поддържането на копия от Link Preview информацията може да доведе до кражба на лична информация, детайли за договори, медицински досиета и др. Стриктните регулации на територията на ЕС са принудили компанията да се съобрази и да спре да визуализира допълнителни данни за линковете във Facebook и Instagram.

Най-вероятната причина да бъдат блокирани Link Preview връзките в Европа е, че нарушават поне три члена на европейската директива за сигурност.

 

 

Още от Digital: Facebook започна да разпространява функция за изпращане на съобщения между Messenger и Instagram