Пазарните наблюдатели предупреждават за продължаващо увеличение в цените на DRAM памет модули. Ситуацията не се е променила вече няколко месеца и се очаква да се запази и през настоящото тримесечие. Може и да не ви е хрумвало, но причината за високите цени е необичайната активност на някои от най-големите технологични компании. Данните разкриват, че гиганти като Amazon и Facebook извършват все повече поръчки на DRAM модули.

 

В крайна сметка това причинява недостиг на необходимите компоненти за производството им и така увеличава цената, коментира NetworkWorld. Oказва се, че големите производители все още не успяват да открият как да отговорят на високото търсене на DRAM модули. В последните месеци повечето водещи компании започнаха да строят нови центрове за данни, които са с големина на футболно игрище и се нуждаят от множество модули DRAM памет.

 

Водещите производители не са в състояние да създават достатъчно голям брой, за да отговорят на търсенето и това води до увеличение на цените. Това засяга всички останали технологични компании и налага увеличение на цената на устройствата им. Информацията е интересен пример как Facebook и Amazon, които асоциираме със социални мрежи и търговия в интернет с поскъпването на ключови хардуерни компоненти като DRAM модулите.

 

Вижте колко вградена памет имаха телефоните ни в близкото минало