Waze е приложение създадено с единствената цел да съкрати времето прекарано на пътя и да ускори достигането до желаната дестинация. Неслучайно това е една от най-предпочитаните алтернативи на Google Maps за доста собственици на смартфони. Уникалните функционалности на Waze са базирани на обратната връзка със самите потребители, които представят в реално време информация, която е достъпна за останалите.

Алгоритмите, с които работи приложението за навигация получават много детайли, които разкриват пътната обстановка. Waze също така позволява да маркирате и докладвате за индиценти и специфични ситуации на платното до другите водачи на пътя, което може да е доста полезно. Със сигурност Google Maps е по-комплексното решение, но въпреки това Waze има някои свои предимства, които са причина за лоялната база от фенове на приложението.

Този път разнообразието от функции, обаче може да предизвика проблеми с властите. Причината са дигиталните маркери в приложения като Waze, които показват и полицейските патрули, които следят за алкохол и наркотици сред водачите на автомобили.

 

 

Специфичната функционалност вече предизвика обществено недоволство и дискусии в някои европейски страни. Предоставянето на информация къде се намират колите на полицията може да накара определен шофьор да избере друг маршрут, за да избегне евентуална проверка. Този проблем има етично измерение и закономерно доведе до реакция от страна на полицията.

Засега най-активно в тази насока е френското правителство, което ще забранява функционалности на приложенията от 1 ноември. Плановете предвиждат да се спрат определени съобщения и нотификации за период от време, в който се провеждат полицейски акции за водачи употребили наркотици и алкохол.

В продължение на няколко часа властите ще блокират функциите, за да постигнат своите цели. Белгия също вече обмисля да се присъедини към Франция, като наложи подобни ограничения. Местните политици обсъждат темата и е възможно да последват примера на френските власти през 2022г.

Дискусиите на ниво ЕС могат да придадат публичност на този проблем и да накарат и други страни да забранят полицейските доклади в приложения като Waze.

 

Oще от Digital:  Аудио книгите от Audible ще са достъпни през безплатната навигацията Waze