Държавите-членки на ЕС обмислят въвеждането на нов пакет от законодателни мерки, които да въведат още по-стриктни регулации върху мобилните приложения за комуникация. Все повече хора използват платформи като  WhatsApp и Facebook Messenger, за да общуват, което повдига редица въпроси сред потребителите. ЕС искат да сложат край на разногласията между държавите-членки с въвеждането на допълнителни правила. В това число влиза и изискването да се предоставят данни за потребителите на правоприлагащите органи.

 

Германският регулатор по темите за комуникация вече обяви, че границите между традиционните и модерни форми на комуникация са силно размити. Това е сериозен проблем, тъй като милиони хора не могат да направят разликата между тях и е казус, който изисква независими решения. Така например приложения като WhatsApp и Skype се регулират по съвсем различен начин от традиционните кабелни и мобилни оператори въпреки факта, че също предлагат опция за провеждане на разговори и изпращане на съобщения.

 

 

От Reuters информират за среща, в която са участвали всички посланици на държавите-членки на ЕС. Желанието за постигане на консенсус, обаче не е намерило реализация, тъй като противоречията между страните са твърде много. На този етап проекта  името "ePrivacy Regulation" е временно спрян и няма данни дали ЕС ще продължи да работи над концепцията. Със сигурност тази новина ще бъде възприета положително от технологичните компании и ще е обект на критики от страна на мобилните оператори.

 

Още от Digital: Колко сигурни са мобилните приложения за комуникация