Забелязали ли сте как понякога, цената на някоя електронна книга в Amazon е по-висока от нейната печатна версия? Ако погледнете списъците на бестселърите, ще намерите много примери за това.

 

И така, как електронната книга в крайна сметка се оказва по-скъпа, отколкото истинската книга? Със сигурност няколкостотин килобайта текст трябва да струват много по-малко от една напечатана върху топ хартия книга.

 

От Mashable са решили да проучат този феномен и да се опитат да отговорят на въпроса „Защо електронните книги понякога са по-скъпи от напечатаните върху хартия?“

 

1. Инвестицията в електронната книга е равна на инвестицията в печатната без разходите за хартия и печат. За издателите, производствените разходи за създаването на една физическа книга, са само една малка част от цялата ѝ цена. Крайната цена на една книга независимо дали е печатна или електронна се определя от сумата, която трябва да се плати за маркетинг, корекции, редактиране на съдържанието и така нататък. Всичко това означава, че разходите за производството на една физическа книга наистина не са основен фактор за определяне на цената ѝ.

 

2.  Въпреки че издателите имат по-малки разходи при продажбата на електронни книги (защото отпада нуждата от печат), повечето предлагат дигиталните издания на същите цени като печатните. Има дори издатели, които продават електронните книги двойно по-скъпо от хартиените. Питате защо? Защото когато си купуваме книга, ние не закупуваме физическите страници, а съдържанието. Ако това не беше така, всички книги щяха да бъдат взаимозаменяеми, но те не са!

 

3. Издателите знаят, че потребителите на електронни книги са едни от най-ненаситните читатели. Те са готови да плащат за книгите, които искат да прочетат на всяка цена. За съжаление обаче, все още не е създаден единен формат на файловете при електронните книгите. Различните компании предлагат на пазара електронни книги, които не могат да бъдат разчетени от всяко устройство и софтуер. Безспорно неудобство. Разбира се, може да се заобиколи това, но повечето хора не го правят защото е неудобно и са готови да платят каквато цена им бъде поискана само да могат да прочетат книгата, която ги интересува.

 

4. Има държави, в които печатните книги, вестниците и списанията са освободени от ДДС. Цифровите продукти, обаче, не са! Това означава, че се очаква да се плаща 20% ДДС върху всички продадени електронни книги. Тези разходи разбира се се отразяват на крайната цена. Като се има предвид, че производствените разходи за физическите книги са около 10% от коричната им цена, а  ДДС  е 20%, разбираемо е защо има издатели, които продават електронните книги по-скъпо от  хартиените.

 

Вижте откъде да изтеглим безплатни електронни книги