Електрическите двигатели са бъдещето на автомобилната индустрия. Водещите производители вече поеха различни ангажименти да преминат изцяло към електромобили. В следващите няколко години големите брандове ще предлагат изцяло модели, които работят с хибридни и електрически агрегати.

Любопитното е, че технологията е много по-стара, отколкото мнозина си представят. Първите електромобили са били разработвани още през 1890-1900г., но придобиват популярност 20 години по-късно, съобщава Nature. Ново изследване показва, че липсата на достатъчно развита инфраструктура е бил един от сериозните проблеми за навлизането на електрически превозни средства.

Потребителите също така се оплакват от други недостатъци, като ниската скорост и високата цена. Все пак ранните ЕV модели са били достатъчно леки, за да изминават повече от 80 километра с едно зареждане, което е добро постижение за времето си. Най-добрите превозни средства дори са достигали скорост от 180 км/ч., но тези стойности са само за някои премиум модели.

 

 

Все пак причината за неуспеха на електрическите автомобили в началото на миналия век е свързана предимно с градската инфраструктура. Много производители в райони, където не е най-добра електрическата мрежа изобщо не проявяват интерес. Причината е, че клиентите им не биха могли да ги използват качествено, което обезсмисля създаването на електромобили.

В онази епоха пазара на електроенергия за домакинства не е бил икономически изгоден за частните производители. което също е сериозно ограничение за навлизането на технологията. Именно тези условия предпоставят по-голямо търсене към автомобилите, които се задвижват с газ, за сметка на тези с електрически двигатели.

 

Още от Digital: Защо магнитите са толкова важни за електрическите автомобили